NASA merr sinjal nga 16 milione kilometer largësi

Nasa ka marrë një sinjal nga një anije kozimke e cila ndodhet 10 milionë milje larg. Mesazhi, i dërguar duke përdorur një lazer të largët, mund të “transformojë” komunikimet me anijen kozmike, ka thënë agjencia hapësinore Amerikane. Ky sinjal është një test i suksesshëm i komunikimit optik në hapësirë të thellë të NASA-s. Është gjithashtu…

Lexo Artikullin

Stuhitë diellore : Historia e tyre dhe rreziku në të ardhmen

Po cfare është nje stuhi diellore? Stuhitë e rrezatimit diellor ndodhin kur një shpërthim magnetik në shkallë të gjerë, qe shkakton një nxjerrje të masës koronale dhe ndezje diellore që përshpejton grimcat e ngarkuara në atmosferën diellore në shpejtësi shumë të larta. Grimcat më të rëndësishme janë protonet që mund të përshpejtohen në fraksione të…

Lexo Artikullin

Sinjali i pashpjegueshem që erdhi nga hapsira: Askush nuk e di origjinen e tij

Radioteleskopët filluan të studionin për herë të parë valët e radios nga hapësira në vitet 1930. Pas Luftës së Dytë Botërore, përparimet e mëdha në përdorimin e teknologjisë radio për eksplorimin e hapësirës siguruan një mënyrë krejtësisht të re për të parë për të ekspoluar universin. Këto lloj valësh mund të zbulojnë ngjarje qiellore të…

Lexo Artikullin