Fitoni para nga TikTok? Tashme ai po mbyll programin e pageses për krijuesit.

tik tok shqip

Fondi i krijuesve prej 1 miliard dollarësh i TikTok do të përfundojë ne shkurt te ketij viti, u tha kompania ne nje njoftim.

Krijuesit në SHBA, Britani, Gjermani dhe Francë nuk do të jenë më në gjendje të fitojnë para nga përmbajtja e tyre përmes fondit origjinal, thotë zëdhënësja e TikTok, Maria Jung.

Fondi i krijuesit u prezantua fillimisht në vitin 2020, me kompaninë që premtoi të paguajë 1 miliard dollarë gjatë tre viteve për njerëzit që bëjnë përmbajtjen virale të aplikacionit. Gjatë rrugës, ndikuesit dhe krijuesit e tjerë të përmbajtjes kanë vënë re pagesat e ulëta – ndonjëherë vetëm disa dollarë për miliona shikime – duke e bërë të pamundur të fitosh jetesën vetëm përmes fondit të krijuesve. TikTok nuk iu përgjigj pyetjeve nëse kishte paguar të gjithë 1 miliard dollarët.

Në shkurt të këtij viti, platforma prezantoi një metodë të re të fitimit të parave që tha se do të rezultonte në pagesa më të larta për krijuesit e njohur: Programi i Kreativitetit. Ndryshe nga fondi origjinal, Programi i Kreativitetit kërkon që krijuesit të bëjnë video më të gjata se një minutë – një ndryshim i dukshëm për një aplikacion që shpërtheu fillimisht përmes klipeve të shkurtra. Dhe në vend që të publikojë një grup parash nga të cilat dalin pagesat, TikTok tha se fitimet do të bazohen në shikimet dhe metrikat e tjera të angazhimit. Që nga fillimi i sistemit të ri, TikTok ka ftuar krijuesit e kualifikuar të kalojnë në Programin e Kreativitetit; Jung thotë se krijuesit mund të fitojnë 20 herë më shumë se shuma që fitonin sipas fondit origjinal.

Nuk është për t’u habitur që fondi origjinal i TikTok është në rrugëdalje – programi ishte i kufizuar në një angazhim tre-vjeçar me një shumë të caktuar për të dhënë. Krijuesit në SHBA, MB, Gjermani dhe Francë që janë pjesë e fondit do të mund të kalojnë në Programin e Kreativitetit.

Fitimi i parave në TikTok ka qenë gjithmonë më i paparashikueshëm se platformat e tjera si YouTube ose Twitch. YouTube veçanërisht ka kapur çështjen e pagesave të ulëta duke ofruar ndarje të të ardhurave nga reklamat në Shorts, konkurrenti i tij TikTok.