Fakte interesante rreth kafshëve shtëpiake

qeni-dhe-macja

A e dini se:
94% e pronarëve të kafshëve thonë se ato i bëjnë ata të buzëqeshin më shumë se një herë në ditë.
Shoqata Amerikane Veterinare Dentare thotë se 80% e qenve dhe 70% e maceve shfaqin shenja të sëmundjes orale në moshën 3 vjeçare.

Faktet rreth qeneve:
Dalmatët lindin pa njolla! Ata lindin me lekurë të bardhe të thjeshte, dhe njollat e para u shfaqen pasi mbushin 1 javë.
Qentë djersiten përmes putrave të këmbëve për t’i mbajtur ata të freskët. Ata gjithashtu freskohen duke gulçuar.
Greyhounds janë qentë më të shpejtë në botë me aftësinë për të arritur deri në 72 km/h.
Çdo qen ka një printim unik të hundës, si shenjat e gishterinjeve te njeriut, pra nuk ka dy të ngjashëm.
Basenji, një qen-ujk afrikan, nuk leh në mënyrë normale, por mund të ulërijë ose të bërtasë kur është i emocionuar!
Snoopy, nga stripi komik “Peanuts” i Charles M. Schultz, është një beagle.
Ndjenja e nuhatjes së qenit është 1000 herë më e madhe se e njeriut!
Nëntë për qind e pronarëve të qenve do të bëjnë një festë ditëlindjeje për kafshën e tyre.
Qentë kanë 28 dhëmbë qumështi dhe 42 dhëmbë të përhershëm.

Faktet rreth maceve
Macet kanë 32 muskuj në secilin vesh.
Macet kanë 4 rreshta mustaqesh.
Macet nuk kanë klavikul, kjo është një arsye pse ato janë kaq fleksibël.
Macet shpenzojnë afërsisht 30% të orëve të zgjimit duke u kujdesur për veten.
“American Shorthair” është përcaktimi për macet me origjinë, ndërsa macet me pamje të ngjashme me origjinë të përzier ose të panjohur quhen “flokë të shkurtër shtëpiake”.
Nofullat e maces nuk mund të lëvizin anash.
Macet kanë mbi njëqind tinguj vokale, ndërsa qentë kanë rreth dhjetë!
Mustaqet e maceve janë aq të ndjeshme sa mund të dallojnë ndryshimin më të vogël në rrymën e ajrit.
Macet kanë 26 dhëmbë qumështi dhe 30 dhëmbë të përhershëm.

Fakte për kafshët e tjera:
Pleshtat mund të kërcejnë 350 herë më shumë se gjatësia e trupit.
Kolibrat janë të vetmit zogj që mund të fluturojnë mbrapa.
Krokodilët nuk mund ta nxjerrin gjuhën jashtë.
Ylli i detit nuk ka tru.
Slugat kanë 4 hundë.
Vetëm mushkonjat femra mund të pickojnë.
Lëkura e ariut polar është e zezë!
I vetmi gjitar që mund të fluturojë është lakuriqi i nates.
Një kangur i porsalindur pa permasat sa një fasule lima.