NASA merr sinjal nga 16 milione kilometer largësi

Nasa ka marrë një sinjal nga një anije kozimke e cila ndodhet 10 milionë milje larg.

Mesazhi, i dërguar duke përdorur një lazer të largët, mund të “transformojë” komunikimet me anijen kozmike, ka thënë agjencia hapësinore Amerikane.

Ky sinjal është një test i suksesshëm i komunikimit optik në hapësirë të thellë të NASA-s. Është gjithashtu hera e parë që të dhënat janë transmetuar me sukses përmes një lazeri nga më larg se Hëna – dhe shënon një rritje të shpejtë, në më shumë se 40 herë largësinë nga sipërfaqja hënore.
Për momentin, pothuajse të gjitha komunikimet me anijet kozmike në hapësirën e thellë arrihen përmes sinjaleve radio, të dërguara dhe të marra nga antenat në Tokë. Ato janë të besuesheshme, por gjerësia e brezit të tyre është e kufizuar, që do të thotë se është e ngadaltë ose e pamundur të dërgohen skedarë të mëdhenj si foto dhe video me cilësi të lartë.

Puna e NASA-s në DSOC është një përpjekje për të përdorur komunikimet optike përmes lazerëve. Teknologjia mund të përmirësojë shpejtësinë e të dhënave deri në 100 herë, thotë agjencia hapësinore.
Përpjekja e parë për të testuar teknologjinë përtej Hënës e la Tokën në misionin Psyche të NASA-s, i cili u largua nga Toka muajin e kaluar në një mision për të studiuar një asteroid të largët. Anija kozmike mban një transmetues lazer që mund të dërgojë dhe marrë sinjale lazer me infra të kuqe.

Javën e kaluar, ajo pajisje u mbyll në një fener lazer të NASA-s në Kaliforni. Nasa thotë se zbulimi i “dritës së parë” është një pjesë e një sërë eksperimentesh që ata shpresojnë se do të provojnë se teknologjia lazer mund të funksionojë.

“Arritja e dritës së parë është një nga shumë arritjet kritike të DSOC në muajt e ardhshëm, duke hapur rrugën drejt komunikimeve me shpejtësi më të lartë të të dhënave, të afta për të dërguar informacion shkencor, imazhe me definicion të lartë dhe transmetim video në mbështetje të kërcimit të ardhshëm gjigant të njerëzimit: dërgimin e njerëzve në Mars”, tha Trudy Kortes, drejtor i demonstrimeve të teknologjisë për Drejtorinë e Misionit të Teknologjisë Hapësinore në Selinë Qendrore të NASA-s në Uashington.

Nasa e krahason drejtimin e saktë të sinjalit lazer me përpjekjen për të drejtuar një dritë në një monedhë nga një milje larg. Për më tepër, lazeri dhe objektivi i tij po lëvizin vazhdimisht: në 20 minutat që do të duhen që drita të udhëtojë në Tokë nga distanca më e largët e Psyche, si planeti ashtu edhe anija kozmike do të kenë lëvizur ndjeshëm.

Ekipi tani do të punojë për të përmirësuar sistemet që sigurojnë që anija kozmike po i drejton lazerët e saj në drejtimin e duhur. Kur kjo të ndodhë, NASA do të provojë një eksperiment për të demonstruar se anija kozmike është në gjendje të mbajë transferimin e të dhënave me gjerësi të lartë bande në distanca të ndryshme nga Toka.

Ai do ta bëjë këtë duke i thyer të dhënat në copa që mund të kodohen në fotonet e dritës të dërguara nga anija kozmike. Ajo dritë më pas arrin në teleskopin në Tokë dhe mund të ribashkohet në imazhe ose të dhëna të tjera të rëndësishme që do të dërgohen nga anija kozmike – dhe ndoshta njerëzit – në të ardhmen.