Zhdukja e një kolonie pa lënë asnjë gjurmë

Historia se si u zhduk pa asjnë gjurmë një koloni e tërë prej 115 pësonash që ishin nisur nga Anglia për në Amerike. Misteri i zhdukjes së tyre mbetet i pazgjidhur prej dekadash të tëra. Duke u bërë kështu një rast unik në botë i një zhukje të tillë pa lënë asnjë gjurmë, si dhe pa asnjë shpjegim.

Eksplorimi i brigjeve të Karolinës së Veriut nga europianet filloi në dekadat e para të shekullit të gjashtëmbëdhjetë. Të paret ishin francezet dhe Spanjollët që mbërriten në keto vende, por as francezët dhe as spanjollët nuk bënë asnjë përpjekje për të vendosur koloni të tyre në rajon, megjithatë, dhe përveç një vizite të shkurtër nga spanjollët në vitin 1566, evropianët nuk treguan interes për këto brigje, deri në udhëtimet Roanoke të sponsorizuara nga Sir Walter Raleigh gati njëzet vjet më vonë.

Në vitin 1585, anglezët arritën në Botën e Re dhe krijuan një koloni në ishullin Roanoke, në atë që tani është pjesë e Karolinës së Veriut, ku u zhdukën në mënyrë misterioze. Fati i kolonistëve është bërë një nga misteret më të mëdha të historisë amerikane. Por vitet e fundit arkeologët kanë zbuluar prova të reja që sugjerojnë se të mbijetuarit u ndanë në kampe të ndyshme dhe u asimiluan nga popullsia indigjene.

Falë një mesazhi sekret në një hartë shekullore, një ekip nga Fondacioni i Kolonisë së Parë, një organizatë jofitimprurëse e Karolinës së Veriut e dedikuar për të hulumtuar historinë e kolonisë fatkeqe Walter Raleigh, ishte në gjendje të zbulonte qeramikë të epokës koloniale që ata besojnë se i përkisnin disa nga 115 burrave, grave dhe fëmijët e zhdukur në Roanoke në vitin 1587.

Kur guvernatori i kolonisë, John White, u kthye nga një udhëtim tre-vjeçar në Angli në vitin 1590, të gjitha gjurmët e vendbanimit dhe banorëve të tij ishin zhdukur. E vetmja e dhënë që la pas ishte fjala “kroatoan”, emri i mëparshëm i ishullit të sotëm Hatteras, i gdhendur në një shtyllë.

Ka shumë teori rreth asaj që u bë me Roanoke, asnjëra prej të cilave nuk është veçanërisht e këndshme. Historianët kanë pohuar se kolonistët u vranë nga amerikanët vendas ose spanjollët armiqësorë, ose ata vdiqën për shkak të sëmundjes ose urisë, ose ishin viktima të një stuhie vdekjeprurëse.

Por studiuesit zbuluan dicka të re në vitin 2012 ndërsa shqyrtonin një hartë të Shteteve të Bashkuara të epokës Elizabetiane në Muzeun Britanik në Londër që White kishte vizatuar, të titulluar La Virginea Pars. Të fshehura në bojë të padukshme, me sa duket për të fshehur informacionin për kolonitë spanjolle, ishin skicat e dy kalave, njëra 50 milje në perëndim të Roanoke-në të njëjtën distancë që kolonistët i kishin thënë White-it se planifikonin të lëviznin, sipas shkrimeve të tij.

Ekipi i arkeologëve të Fondacionit të Kolonisë së Parë, u nis për të hetuar vendin në Bertie County, Karolina e Veriut, në vitin 2015. Premtues, vendbanimi i mundshëm ishte afër një fshati vendas amerikan të quajtur Mettaquem, tipik për vendbanimet e hershme evropiane.

Nuk kishte asnjë shenjë të një fortese, por vetëm jashtë murit të fshatit, arkeologët gjetën dy duzina copa qeramike angleze në atë që është quajtur Site X. Radari depërtues në tokë zbuloi një vend tjetër të mundshëm gërmimi dy milje larg.

Kërkimi zgjati deri në dhjetor te vitit 2019 në atë që është quajtur Site Y, duke nxjerrë shumë më tepër fragmente qeramike nga pjesë të ndryshme të Evropës. Fragmentet, të cilat vijnë nga enët e përdorura për përgatitjen dhe ruajtjen e ushqimit, sugjerojnë praninë e banorëve afatgjatë.
“Ajo që është gjetur deri më tani në Site Y në Bertie County duket se zgjidh një nga misteret më të mëdha në historinë e hershme amerikane.

Megjithëse ekspertët nuk e kanë përjashtuar mundësinë që artefaktet mund të jenë lënë pas nga kolonistët nga Jamestown, i themeluar në vitin 1607, Luccketti është i bindur se gjetja e tij është dëshmi e një grupi kolonësh të zhvendosur Roanoke. E dukshme është mungesa e tubave anglezë, të cilët ishin të kudondodhur në mesin e kolonëve të Jamestown, duke sugjeruar që qeramika datonte nga një periudhë më e hershme.

“Ne kemi shumë besim se këto gërmime janë të lidhura me kolonitë Roanoke. Ne kemi shqyrtuar të gjitha mundësitë e tjera të arsyeshme dhe nuk mund të gjejmë asgjë tjetër që i përshtatet provave, “tha një përfaqësues i Fondacionit First Colony. Gërmimet fillojnë të zbulojnë se ku shkoi të jetonte kolonia dhe si u përpoqën të mbijetonin në Botën e Re.”

Por jo të gjithë janë të bindur për këtë shpjegim për fatin përfundimtar të kolonisë. “Unë jam skeptik,” thotë Charles Ewen, një arkeolog në Universitetin e Karolinës Lindore, për National Geographic. “Ata po kërkojnë të provojnë në vend që të kërkojnë të hedhin poshtë teorinë e tyre, e cila është mënyra shkencore.”

Një teori tjetër rreth kolonisë është se ata u shpërngulën në kroatisht – prandaj edhe shënimi në dukje është jo aq i fshehtë. “Bertie ishte zemra e territorit të armikut,” i tha Virginian-Pilot Scott Dawson, bashkëthemelues i Shoqërisë Arkeologjike. “Është vendi i fundit që ata do të shkonin. Kolonia fjalë për fjalë shkroi se ata u zhvendosën në kroatisht.”

Më parë këtë vit, Dawson botoi një libër, Kolonia e Humbur dhe Ishulli Hatteras, duke detajuar gjetjet e gërmimeve 10 vjeçare të shoqërisë në ishullin Hatteras të udhëhequr nga Mark Horton, një arkeolog në Universitetin e Bristolit, në Angli.

“Në thelb, provat historike thonë se Hatteras është vëndi ku ata shkuan”, tha Horton për New York Times në shtator. Ai është duke përgatitur një studim të rishikuar nga kolegët që prezanton gjetjet e tij në ishull, të cilat përfshijnë një dorezë me shpim, pajisje armësh të fundit të shekullit të 16-të dhe një fragment tablete shkrimi me pllaka.

Sigurisht, të dyja gjetjet e fundit të arkeologëve mund të jenë dëshmi e fatit të Roanoke.

“Ndoshta,” tha presidenti i Jamestown Rediscovery dhe anëtari i bordit të Kolonisë së Parë, James Horn në një deklaratë, “një grup i vogël shkoi në ishull në vjeshtën ose dimrin e vitit 1587 për të pritur që John White të kthehej, ndërsa pjesa tjetër u zhvendos në brendësi të vendit”.