Sinjali i pashpjegueshem që erdhi nga hapsira: Askush nuk e di origjinen e tij

Radioteleskopët filluan të studionin për herë të parë valët e radios nga hapësira në vitet 1930. Pas Luftës së Dytë Botërore, përparimet e mëdha në përdorimin e teknologjisë radio për eksplorimin e hapësirës siguruan një mënyrë krejtësisht të re për të parë për të ekspoluar universin. Këto lloj valësh mund të zbulojnë ngjarje qiellore të padukshme për syrin e lirë të njeriut.

6EQUJ5. Duket si një sekuencë e rastësishme numrash dhe shkronjash, por nuk është e tille .

Më 15 gusht te vitit 1977, teleskopi me vale radio Big Ear në Universitetin Shtetëror të Ohajos e kapi këtë sekuencë. Ishte një sinjal i fuqishëm radioje nga hapësira e thellë, origjina e të cilit mbetet e panjohur deri më sot.

Teoria më e njohur: Vjen nga një burim inteligjent jashtëtokësor.

Sinjalet e radios vijnë nga hapësira çdo ditë. Ato e kanë origjinën nga planetët, galaktikat, mjegullnajat, yjet, vrimat e zeza, supernovat, madje edhe kometat. Teleskopët përpunojnë dhe hartojnë sinjalet, duke zbuluar objekte dhe fenomene qiellore që nuk i dinim kurrë.

Një radio teleskop i njohur ishte Big Ear, pseudonimi për Observatorin e Radios të Universitetit Shtetëror të Ohajos. Ai u ndërtua në vitin 1961 nga shpikësi John Kraus, së bashku me vullnetarë dhe studentë të universitetit. Ai përbëhej nga një zonë e sheshtë alumini me një diameter 152 meter gjatësi dhe 109 meter gjerësi, me dy reflektorë në çdo skaj. Njëri reflektor ishte i lakuar ndërsa tjetri ishte i sheshtë, por mund të anohej lart ose poshtë. Në mes të fushës së aluminit shtriheshin dy “brirë ushqimi” në formë hinke.

Teleskopi ishte i palëvizshëm dhe varej nga rrotullimi i tokës për të kërkuar sinjale. Sinjalet e radios do të godisnin reflektorin e sheshtë, ku sinjalet do të udhëtojnë nëpër fushën e aluminit drejt reflektorit të lakuar, do të kërcejnë nga ai dhe do të shkojnë në brirët e ushqimit që shkencëtarët ta përpunojnë.

Nga viti 1965 deri në vitet 1970, observatori punoi në projektin SETI (Kërkimi për inteligjencën jashtëtokësore). Ishte më shumë një përpjekje vullnetare nga astronomët e radio valeve me pasion për këtë temë. Ata kërkuan për shenja specifike të jetës jashtëtokësore. Brezi i frekuencës që ata përdorën ishte 1420 MHz, i njohur gjithashtu si Linja e Hidrogjenit.
Fizikanët Philip Morrison dhe Giuseppe Cocconi sugjeruan për herë të parë këtë teori në fund të viteve 1950.

Kjo frekuencë mat luhatjet në energjinë e atomeve të hidrogjenit. Ideja ishte që inteligjenca jashtëtokësore mund të komunikonte në këtë frekuencë pasi ajo ishte mjaft e fuqishme dhe hidrogjeni përbën pjesën më të madhe të universit.

Teleskopi kapi luhatje të tilla dhe një kompjuter i vjetër IBM i përpunoi dhe i printoi ato. Këto printime përbëheshin nga 50 kolona (që përfaqësojnë 50 kanale) të figurave alfanumerike. Numrat dhe shkronjat matën intensitetin e sinjalit. Intensitetet e ulëta ishin nën 10. Dhjetë e lart u kthyen në shkronja të alfabetit.

Astronomi radiofonik Jerry Ehman ishte personi përgjegjës për mbledhjen dhe analizimin e këtyre të dhënave nga Big Ear. Ai merrte printime dy herë në javë, të cilat i shqyrtonte për aktivitet të pazakonta.

Një natë kur askush nuk po dëgjonte, në orën 23:16 të 15 gushtit 1977, teleskopi mori një sinjal radio befasues. Ehman i pa të dhënat vetëm më pas mbi faqet e printuara. Ai gjeti një sinjal shumë intensiv që kompjuteri qe e printoi si “6EQUJ5”. Ai zgjati për 72 sekonda, u rrit për 36 sekonda, më pas u ul për 36 sekonda të tjera, pasi teleskopi u largua nga pika e origjinës së sinjalit ndërsa Toka rrotullohej.

Ehman e rrethoi atë sekuencë me një stilolaps të kuq dhe shkroi “Uau!” pranë tij, duke i dhënë kështu emrin ikonik. Pas analizave të mëtejshme, ata zbuluan se teleskopi po drejtohej nga diku në konstelacionin e Shigjetarit.

Teoritë që mendohet se nga erdhi?
Ekipi i SETI-t ishte plotësisht i habitur. Ata vëzhguan me kujdes, por që atëherë nuk ka pasur asnjë përsëritje të sinjalit. Studimet e mëvonshme me radio teleskopë të tjerë nuk gjetën asgjë të tillë gjithashtu. Përfundimisht, komuniteti shkencor e la mënjanë misterin.

Por disa mbetën të bindur se ky ishte zbulimi që ata prisnin. Një shkrimtar citoi ku tha se “mungesa e provave nuk është dëshmi e mungesës” kur bëhet fjalë për projektin SETI.

Në fillim, teoria kryesore ishte se sinjali vinte nga një burim natyror. Shkencëtari spanjoll Alberto Caballero gjeti një yll shumë të ngjashëm me diellin tonë pranë origjinës së sinjalit. Vendndodhja e sinjalit në atë kohë, është rreth 1800 vite dritë larg nesh. Megjithatë, vëzhgimet e mëvonshme zbuluan se nuk vinte më asnjë sinjal i tillë. Burime të tjera të mundshme natyrore përfshinin ekzoplanetët dhe kometat.

Kometat?
Në vitin 2017, astronomi Antonio Paris sugjeroi se kometat mund të jenë shkaku. Ai vuri në dukje se dy kometa po udhëtonin brenda një reje hidrogjeni në atë kohë dhe gjeneruan sinjalin.

Ndërsa tha fillimisht për shkak të resë së hidrogjenit, Seth Shostak nga Instituti SETI tha: “Hipoteza e kometës, sipas mendimit tim, nuk funksionon… Unë kurrë nuk kam dëgjuar për dikë që të matë sinjale të forta hidrogjeni nga një kometë… por kometat në ana tjetër e Sistemit Diellor, siç ishin këto, nuk lëvizin aq shpejt sa të shfaqet në rrezen e Veshit të Madh dhe më pas zhduket pothuajse një minutë më vonë.

A ishte thjesht ndërhyrje nga Toka? Një mosfunksionim i teleskopit? Në atë kohë kishte qindra satelitë në orbitën e Tokës. Megjithatë, nuk ka gjasa që diçka në Tokë ta ketë shkaktuar atë.

Ndoshta sinjali është një FRB (shpërthim i shpejtë i radios). Këto sinjale radio intensive shfaqen vetëm një herë dhe janë shumë të zakonshme në qiellin e natës. Megjithatë, kjo nuk shpjegon pse ky lloj sinjali nuk u shfaq përsëri.