10 Gjëra që njerëzit e suksesshëm nuk i kanë në fjalor

Njerëzit më të pasur në botë nuk kanë nevojë të punojnë dhe megjithatë vazhdojnë të punojnë me orë të gjata. Pse? Sepse për ta ndërtimi i perandorive të mëdha të biznesit është një komponent qendror i identitetit të tyre. Meqenëse është një pjesë e asaj që janë, ata nuk do të ndalojnë së punuari për ta rritur biznesin e tyre cdo ditë e më shumë.

Po cilat janë disa fjalë që ata nuk i përdorin kurrë në fjalorin e tyre:

 1. “Do ta bëj më vonë.”
  Zvarritja është për vullnetin e dobët. Njerëzit e suksesshëm janë të shkëlqyeshëm në menaxhimin e kohës së tyre dhe shtyrja e gjërave për më vonë nuk është pjesë e zakoneve të tyre të përditshme.

Në vend të kësaj, profesionistët më të suksesshëm në botë kanë një sistem prioritetesh. Nëse një detyrë është e nevojshme, njerëzit e suksesshëm do ta bëjnë atë menjëherë. Nëse nuk është, ata do ta delegojnë atë ose thjesht do ta injorojnë.

 1. “Unë heq dorë”.
  Michael Jordan dikur tha: “Pengesat nuk duhet t’ju ndalojnë. Nëse përplaseni me një mur, mos u ktheni dhe mos hiqni dorë. Mendoni se si ta ngjitni, ta kaloni atë ose të punoni rreth tij.” Ky është pikërisht qëndrimi që mishërojnë njerëzit e suksesshëm.

Të heqësh dorë nuk është diçka që njerëzit e biznesit më të suksesshëm në botë priren të bëjnë. Sigurisht, njerëzit e suksesshëm dështojnë. Steve Jobs u votua dikur nga Apple dhe Jeff Bezos lançoi telefonin e pasuksesshëm Amazon Fire. Sidoqoftë, Jobs më vonë u kthye për ta transformuar Apple në kompaninë më të pasur në botë dhe Bezos nuk la asnjë dështim ta pengonte atë nga ndriçimi i gjelbër i produkteve të tjera teknologjike si Echo shumë i suksesshëm.

 1. “Nuk është faji im”.
  Udhëheqësit e mëdhenj njihen për marrjen e pergjigjesive. Kalimi i fajit te anëtarët e tjerë të ekipit tuaj është një shenjë e një profesionisti mediokër. Duke marrë pergjigjesite, udhëheqësit frymëzojnë ata përreth tyre që të bëjnë të njëjtën gjë.

Pretendimi i përgjegjësisë për gjërat që shkojnë keq, edhe kur keni qenë të përfshirë vetëm periferikisht, është një shenjë se po mendoni si lider. Në mënyrë që sipërmarrësit të jenë të suksesshëm, ata duhet të jenë në gjendje të motivojnë ata përreth tyre që të bëjnë punën e tyre më të mirë.

 1. “Jam i kënaqur”.
  Profesionistët e suksesshëm priren të vendosin standarde të larta për veten e tyre. Meqenëse njerëzit e suksesshëm marrin pergjigjesi, fokusohen në punën në gjëra të rëndësishme dhe rrallë heqin dorë, ata rrallë ndjejnë një ndjenjë kënaqësie.

Në vend të kësaj, ata janë vazhdimisht në kërkim të mundësive të tyre të ardhshme të biznesit, ose për mënyra për të përmirësuar bizneset në të cilat janë përfshirë tashmë. Një përpjekje e brendshme për të arritur vazhdimisht suksesin i motivon njerëzit më të suksesshëm në botë për të arritur triumfe të mëtejshme.

 1. “Unë jam i ri dhe kam shumë kohë.”
  Koha është një gjë qesharake. Një minutë ndihesh sikur ke gjithë kohën në botë për të arritur qëllimet e tua, dhe në minutën tjetër kupton se je shumë prapa aty ku kishe shpresuar të ishe.

Njerëzit e suksesshëm priren të ndjejnë një ndjenjë urgjence në lidhje me suksesin profesional. Padurimi i detyron ata të ndërmarrin veprime vendimtare që i ndihmojnë të shfrytëzojnë ditën. Kjo shtysë u mundëson njerëzve të suksesshëm të shmangin zvarritjen. Gjithashtu i largon ata nga ndjenjat e kënaqësisë, pasi ka gjithmonë më shumë për të arritur dhe pak kohë për ta bërë atë.

 1. “Shpresoj që një ditë ta bëj gjera te medha.”
  Kanalizoni Yoda-n tuaj të brendshme dhe mbani mend se kur nuk ka përpjekje”.nuk ka vend për shpresë, prandaj punoni për te bërë gjera te medha. Në vend që të shpresoni, bëjeni. Përkushtojuni punës në projekte që kanë një shans të mirë për sukses dhe që lidhen me një nivel të kënaqshëm rreziku.

Nëse përqendroheni në punën në projektet e duhura, nuk do të keni nevojë të shpresoni për sukses. Në vend të kësaj, ju do të keni krijuar sukses përmes veprimeve tuaja.

 1. “Unë kurrë nuk mund të jem shefi i vetvetes”.
  Lënia e kufijve të qëndrueshëm të mendjes tuaj për të nisur biznesin tuaj mund të jetë e frikshme. Por shpesh është ajo që kërkohet për t’u bërë vërtet i suksesshëm.

Mënyra më e mirë për të shtuar te ardhurat dhe karrierën tuaj është duke u bërë shefi i vetes suaj. E megjithatë, shumë njerëz kanë dyshime për aftësinë e tyre për të punuar si sipërmarrës, e lëre më të udhëheqin një ekip. Megjithatë, për të qenë vërtet i suksesshëm, të bëhesh pronar i një biznesi është pikërisht ajo që kërkohet.

Hidhni mënjanë dyshimet tuaja dhe përqendrohuni në punën në dobësitë tuaja dhe zhvillimin e pikave tuaja të forta. Merrni rriskun profesional dhe bëhuni shefi juaj. Me siguri do të befasoni veten.

 1. “Nuk jam mjaftueshëm i talentuar për të qenë i suksesshëm”.
  Edhe njerëzit më të suksesshëm kanë herë pas here dyshime për aftësitë e tyre. Por është ajo që ata bëjnë me dyshimet e tyre që i veçon.

Kur shumica e njerëzve kanë dyshime për aftësitë e tyre, ata i fusin ato thellë brenda dhe shmangin përballjen me ta derisa të shkaktojnë një pengesë serioze profesionale. Megjithatë, kur njerëzit e suksesshëm kanë dyshime, ata e zhvillojnë veten për t’u bërë profesionistë më të mirë.

Është gjithmonë një ide e mirë për të vlerësuar pikat e forta dhe të dobëta. Pasi ta bëni këtë, zhvilloni një plan për të përmirësuar veten.

 1. “Nuk ka më gjë të tillë si një ide e re.”
  Mund të jetë e lehtë të mendosh se gjithçka është bërë më parë dhe se ideja juaj e biznesit të vogël nuk do të ishte asgjë revolucionare. Megjithatë, duhet të pranoni se idetë e reja të biznesit shfaqen çdo ditë.

Shpesh këto ide aplikojnë zgjidhje që kanë funksionuar në një industri tek një industri tjetër. Merrni si shembuj shërbimet muzikore të bazuara në cloud si Spotify ose tregje si Uber. Këto biznese përdorën teknologjinë ekzistuese dhe modelet e biznesit, por i aplikuan ato në industritë të cilave u mungonte inovacioni.

 1. “Unë jam një mashtrues dhe një ditë njerëzit do ta kuptojnë.”
  Gjatë fjalimit të saj në TED nga viti 2010, shefi i Facebook Sheryl Sandberg tregoi se ajo vuante nga periudhat e “sindromës mashtruese”. Kjo është ndjenja që, në një moment, bashkëmoshatarët do të kuptojnë se ju nuk jeni aq i talentuar sa ata fillimisht ju perceptuan se jeni.

Kjo është një ndjenjë e natyrshme për ata që së fundmi kanë gjetur sukses, por është gjithashtu e rrezikshme. Ju duhet të gjeni forcën për të ndërtuar besimin tuaj dhe të punoni me ndjenjat e të qenit mashtrues. Përndryshe, siç thotë Sandberg, mund të shtypë një karrierë ndryshe premtuese.
Suksesi kërkon angazhim, prioritet, energji dhe pasion. Ndërsa duhet të jeni një profesionist i aftë, duhet gjithashtu të mbani një mentalitet të veçantë. Një që ju motivon të arrini qëllime të mëdha përmes këmbënguljes dhe përkushtimit.

Largoni mendimet vetëshkatërruese që mund t’ju pengojnë të shijoni suksesin e vërtetë. Në vend të kësaj, përqendrohuni në arritjen e qëllimeve profesionale që do të kenë ndikimin më të madh në karrierën tuaj. Dhe bëni ato sa më shpejt të jetë e mundur.