Mumje jashtetokesoresh ne kongresin e Meksikës.

Në një prezantim mahnitës, një ufolog i vetëshpallur u tregoi anëtarëve të Kongresit ato që ai pretendon se jane dy ekzemplarë të mumifikuar të qenieve jashtëtokësore.

Kongresi i Meksikës zakonisht është menduar të jetë një vend për prezantime solemne mbi buxhetet dhe legjislacionin. Por këtë javë, ligjvënësit dëgjuan dëshminë e një studiuesi të vetëshpallur te ufove që solli me vete disa objekte të pazakonta: dy ekzemplarë të mumifikuar që ai thote se ishin trupa të qenieve jashtëtokësore.

Dy ekzemplarët, të cilët secila kishte duar me tre gishta dhe koka që dukeshin si të tkurrura ose të thara.

Këto janë qenie jo-njerëzore që nuk janë pjesë e evolucionit tonë tokësor, deklaroi Maussan me një përkthyes të gjuhës së shenjave pranë tij.

Mostrat ishin varrosur në një vend të largët në Peru dhe ishin rreth 1000 vjet të vjetra, sipas testimit të karbonit të kryer nga studiuesit në Universitetin Kombëtar të Meksikës. Studiuesit, megjithatë, u distancuan nga përfundimet e Maussan.

Maussan jeton në Meksikë dhe është i mirënjohur për pretendime të tilla ndërsa merrej me sferën e pseudoshkencës në televizion dhe në YouTube, si dhe duke shitur linjën e tij të suplementeve shëndetësore. Prezantimi i tij tërhoqi vëmendjen mbi magjepsjen në rritje në Meksikë per mundësinë e jetës jashtëtokësore, një rritje, siç thonë disa, e përpjekjeve të autoriteteve amerikane për të hequr mbulesën e fshehtësisë në programet qeveritare që kanë studiuar fenomene të pashpjegueshme.

Të tjerë që folën përpara Kongresit të Meksikës përfshinin Ryan Graves, një ish-pilot luftarak në Marinën e SHBA-së, i cili ka përshkruar një takim të afërt me atë që dukej si një sferë fluturuese që përfshin një kub. Zoti Graves, i cili dëshmoi në mënyrë të ngjashme këtë vit në Kongresin e SHBA, u tha ligjvënësve meksikanë se ngjarje të tilla ishin “raportuar jashtëzakonisht shume.

Në një deklaratë pasi foli në Kongresin e Meksikës, ai kritikoi ngjarjen. “Dëshmia ime u përqëndrua në ndarjen e përvojës sime,” tha ai në X, dikur Twitter. Ai shtoi: “Por unë jam thellësisht i zhgënjyer nga ky marifetim i pa argumentuar.”

Maussan ishte i ftuar nga një ligjvënës, Sergio Gutiérrez Luna, i cili tha se ishte i interesuar të dëgjonte këndvështrime të ndryshme për një temë me interes të gjerë.

“Ajo që bëmë këtu ishte një ushtrim për të dëgjuar,” u tha gazetarëve pas prezantimit Luna, i cili i përket partisë se qeverisëse Morena. “Të mësuarit rreth temave, çfarëdo qofshin ato, bëhet duke gjetur mendime të kundërta.”

Megjithatë, prezantimi i zotit Maussan krijoj habi në qarqet shkencore në Meksikë. Pasi imazhet e mumieve filluan të qarkullojnë, Instituti i Fizikës në Universitetin Kombëtar të Meksikës lëshoi një deklaratë duke e bërë të qartë se studiuesit e tij nuk i kishin ekzaminuar kurrë ekzemplarët, por thjesht kishin bërë testimin e karbonit në vitin 2017 në mostrat e lëkurës të ofruara nga një klient.

Laboratori universitar i cili bëri testimin “e shkëput veten nga çdo përdorim, interpretim ose keqinterpretim i mëvonshëm i rezultateve që ofron”, tha instituti. “Në asnjë rast nuk nxjerrim përfundime për origjinën e këtyre mostrave.”

Në mënyrë të ngjashme, Antígona Segura, një nga astrobiologët kryesorë të Meksikës, vuri në dyshim pretendimet e zotit Maussan. “Këto përfundime thjesht nuk mbështeten ne prova,” tha ajo e cila bashkëpunon me Nexus for Exoplanet System Science, një nismë e NASA-s për të kërkuar jetë në botë të largëta. “E gjithë kjo është shumë e turpshme u shpreh ajo.

Ishte e paqartë se si zoti Maussan i mori ekzemplarët e mumifikuar në Meksikë nga Peruja, nëse ato janë në të vërtetë nga Peruja, apo nëse ekzemplarët e tij janë riprodhime të ndryshme nga mbetjet e tjera të mumifikuara që më parë thuhej se ishin jashtëtokësore, të cilat janë ende në Peru.

Por raportet e lajmeve peruane kanë sugjeruar se Maussan mori disa mumje në vitin 2017 nga një sulmues peruan i varreve. Analiza e ekzemplarëve në fjalë në Peru tregoi se ato ishin prodhuar duke përdorur një kombinim të kockave të njeriut dhe kafshëve, fibrave bimore dhe ngjitësve sintetikë.

Një analizë tjetër në vitin 2021 përcaktoi se koka e njërit prej ekzemplarëve ishte një pjese e dëmtuar e trurit. Ndërsa hodhën poshtë pretendimin se mumiet ishin jashtëtokësore, studiuesit shprehën habi se si u bënë ekzemplarët shekuj më parë, duke u shfaqur si “ndërtime me cilësi shumë të lartë”.