Vendi ku asnjeri nuk do të shkelë për 100,000 vjet

Pas pak vitesh, Finlanda do të fillojë depozitimin e mbetjeve nukleare të harxhuara, nën tokë në Onkalo, ku do të qëndrojë për mijra vitet e ardhshme.
Shufrat e karburantit të shpenzuara nga termocentralet bërthamore aktualisht mbahen në objekte magazinimi të përkohshme në mbarë botën.

Finlanda është vendi i parë që zbaton atë që shpreson të jetë një zgjidhje e përhershme. Mbetjet shumë radioaktive do të varrosen thellë në shkëmbinj në thellesine e tokes, pasi do të futen në cilindra prej gize dhe bakri dhe do të mbështillen me argjilë bentonite.

Onkalo është një fjalë finlandeze për një shpellë ose një zgavër. Kjo nënkupton diçka të madhe dhe të thellë.

Është një emër i përshtatshëm për një grope të madhe të bërë në Finlandë gjatë 20 viteve të fundit. Onkalo, e cila shtrihet 450 meter thellë brenda shkëmbinjve të ishullit Olkiluoto në jugperëndim të vendit, është vendi i parë i magazinimit të përhershëm në botë te mbetjeve nukleare të djegura.

Rruga dredha-dredha e lehtë për në Olkiluoto është e veshur me pisha që shtrihen lart deri në qiell. Natyra është kthyer në jetë këtu pas pesë muajsh dimri. Toka është e mbuluar nga një qilim me lule të vogla të verdha dhe ajri është i mbushur me këngë zogjsh. Është pothuajse shumë i bukur një mjedis për një vend të madh industrial raporton faktedhekuriozitete.com

Olkiluoto është shtëpia e tre reaktorëve bërthamorë, të cilët qëndrojnë krah për krah në breg të detit. I treti u hap këtë vit, duke u bërë reaktori me i ri që siguron energji në Evropën Perëndimore. Këta reaktorë, së bashku me dy të tjerë në Lovisa në bregun jugor, prodhojnë 33% të energjisë elektrike të Finlandës.

Onkalo ka kushtuar 1 miliard euro për t’u ndërtuar dhe pritet të fillojë funksionimin në dy vitet e ardhshme. Hapja e saj është pare si një ndryshim i lojës nga shumë njerëz, duke përfshirë Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA). Të gjithë e kishin idenë e një depoje gjeologjike për mbetjet bërthamore radioaktive të nivelit të lartë, por Finlanda e bëri atë, komentoi Rafael Mariano Grosi, drejtori i përgjithshëm i IAEA, në një vizitë në kete shtet në vitin 2020.

Vende të tjera, duke përfshirë Britaninë e Madhe, SHBA, Suedinë, Francën dhe Kanadanë tashmë po shohin një zgjidhje të ngjashme, thotë Gareth Lau, profesor i radiokimisë në Universitetin e Helsinkit, i cili nuk është i përfshirë në projektin finlandez. “Finlanda është të paktën një dekadë përpara të gjithë të tjerët u shpreh ai.

Onkalo është projektuar për të ruajtur mbetjet bërthamore të nivelit të lartë që mund të mbeten radioaktive për periudha kohore shume te gjata qe shkojne ne qindra mijra vite. Por kjo grope ka ndezur debate nëse diçka mund të shkojë keq. Pra, a e ka gjetur Finlanda me të vërtetë përgjigjen për mbetjet bërthamore – dhe a mund të garantojë dikush se ato do të mbeten të sigurta në të ardhmen?

Energjia bërthamore aktualisht siguron rreth 10% të energjisë elektrike në botë. Duke qenë me karbon të ulët, ajo shihet nga shumë si një lojtar i rëndësishëm në luftën kundër ndryshimeve klimatike.

Por ka mbetur gjithashtu i diskutueshëm në shumë vende për shkak të kostos së lartë dhe kohëve të gjata të ndërtimit, si dhe shqetësimeve për sigurinë e reaktorëve bërthamorë dhe çështjes së pazgjidhur se çfarë duhet bërë me mbetjet bërthamore.

Megjithatë, disa vende, duke përfshirë SHBA-në dhe Britaninë e Madhe, po ndërtojnë reaktorë të rinj ose po përmirësojnë ato ekzistuese për të rritur kapacitetin, ndërsa të tjerë si India, Kina dhe Rusia po planifikojnë zgjerime të mëdha.

Debatet mbeten të hapura për sigurinë e vetë këtyre impianteve, por duhet gjetur një zgjidhje edhe për sasitë e mëdha të karburantit të shpenzuar dhe mbetjeve radioaktive të akumuluara që mbeten të rrezikshme për mjedisin dhe shëndetin e njeriut për qindra mijëra vjet.

Këto mbetje duhet të mbahen larg njerëzve dhe të izolohen nga mjedisi për një hark kohor jashtezakonisht te gjate. Ky problem e ka bërë menaxhimin e sigurt të mbetjeve radioaktive një nga problemet më të mëdha të energjisë bërthamore.

IAEA vlerëson se ka rreth 260,000 ton karburant bërthamor të shpenzuar në ruajtje të përkohshme në të gjithë botën që nga viti 2016, shumica në vendet e reaktorëve. Rreth 70% e karburantit të shpenzuar në botë është në gropa magazinimi, me pjesën tjetër në kontejnerë prej betoni dhe çeliku të quajtur kazanë të thatë.

Ne të gjithë kemi përfituar nga energjia bërthamore për më shumë se 60 vjet,” thotë Levis Blackburn, një pedagog i materialeve bërthamore në Universitetin e Sheffield në Mbreterine e Bashkuar. “Është përgjegjësia e gjeneratës sonë të shkencëtarëve dhe inxhinierëve që të ndërmarrin sfidën për asgjësimin e mbetjeve, në vend që t’ua lejme brezave të ardhshëm.

Ai thotë se Onkalo ka mbështetje publike dhe është krijuar përmes një procesi demokratik. “Është e jashtëzakonshme dhe një moment historik i madh. Finlanda ka dhënë një shembull për botën se çfarë mund të arrihet me bashkëpunim të suksesshëm dhe komunikim transparent me publikun.”

Shkencëtarët janë munduar te gjejne mënyrën se si të asgjësojnë mbetjet bërthamore të nivelit të lartë për dekada me radhe. Karburanti i shpenzuar është një nga llojet më të vështira të mbetjeve për t’u menaxhuar pasi është shumë i rrezikshëm. Ai prodhon një nivel rrezatimi që mund të sigurojë një dozë vdekjeprurëse për një person aty pranë, thotë Blackburn.

Sipas Ligjit, konsensusi shkencor është se asgjësimi gjeologjik për qindra mijëra vjet në depo të projektuara posaçërisht si Onkalo, me një formacion shkëmbor të qëndrueshëm, është “qasja më e mundshme” për karburantin bërthamor të shpenzuar. “Ne kemi zgjidhje inxhinierike për gërmimin dhe tunelimin, hedhjen e mbeturinave dhe ndërtimin e barrierave me të cilat e rrethojmë.

Autoriteti Finlandez i Rrezatimit dhe Sigurisë Bërthamore ka arritur në përfundimin se karakteristikat e shkëmbit themelor Onkalo janë të favorshme për të garantuar sigurinë e asgjësimit përfundimtar të mbetjeve nukleare.

Onkalo, si pjesa tjetër e Finlandës, është shumë e qëndrueshme gjeologjikisht dhe rreziku i tërmeteve është i ulët. “Shkëmbi në Onkalo është migmatit-gneiss: një përzierje e dy llojeve të ndryshme shkëmbinjsh në një shkëmb,” shpjegon Antti Joutsen, gjeolog kryesor në Posiva. “Është pothuajse dy miliardë vjet e vjetër dhe është shumë i forte.

Kjo është e rëndësishme sepse shkëmbi është një nga tre barrierat e sigurisë në konceptin e asgjësimit. Ai gjithashtu duhet të jetë mjaftueshëm i qëndrueshëm për të lejuar ndërtimin e tuneleve të depozitimit dhe vrimave thellë nën tokë.

Afërsia e Onkalo me një central bërthamor ekzistues ishte gjithashtu e rëndësishme për vendimin për ta vendosur atë atje, thotë Law. “Me investimet bërthamore, një nga problemet anembanë botës është mbytja, ose ‘jo në oborrin tim të pasmë’,” shton ai. “Njerëzit në këtë pjesë të Finlandës kishin tashmë energjinë bërthamore në pragun e tyre dhe e pranuan atë. Kështu që vendosja e mbeturinave këtu nuk ishte një hap i madh besimi për ta.

Onkalo do të marrë shufrat e karburantit të shpenzuar pa i ripërpunuar më parë. Disa shkencëtarë thonë se ripërpunimi – procesi i ndarjes së plutoniumit dhe uraniumit nga karburanti bërthamor i harxhuar që prodhon materiale bërthamore të ripërdorshme dhe mbetje bërthamore të nivelit të lartë – do t’i bënte ato më të sigurta duke reduktuar vëllimin e përgjithshëm të mbetjeve. Mund gjithashtu të rimarrë uraniumin dhe plutoniumin që mund të përdoren për të prodhuar lëndë djegëse, shpjegon Marja-Siitaru Kauppi, një pedagoge në departamentin e kimisë në Universitetin e Helsinkit, e cila ka bërë kërkime. Rreth një e treta e mbetjeve bërthamore në botë është ripërpunuar.

Por të tjerë thonë se ripërpunimi rrit rrezikun bërthamor. Në afat të gjatë, mbetjet e qelqëzuara mund të treten edhe në kontakt me ujërat nëntokësore. Posiva, kompania e krijuar për të ndërtuar dhe drejtuar Onkalo, thotë se ripërpunimi është teknikisht i kërkuar dhe i shtrenjtë. Gjithashtu prodhon ende një sasi mbetjesh të nivelit të lartë, thekson Johanna Hansen, koordinatore e kërkimit dhe zhvillimit. “Pra, në çdo rast do të nevojitej një objekt asgjësimi.

Finlanda vendosi të ndërtojë një objekt në Onkalo më shumë se dy dekada më parë, kur dy prodhuesit bërthamorë të vendit ranë dakord të hidhnin karburantin e tyre bërthamor të shpenzuar në një vend. Qeveria finlandeze miratoi planet për ndërtimin e objektit në dhjetor te vitit 2000, duke thënë se “nga opsionet e studiuara të asgjësimit, asgjësimi thellë në shkëmb ofron mundësitë më të mira dhe më reale për të izoluar mbetjet bërthamore të nivelit të lartë nga biosfera dhe habitati njerëzor.

Depoja e Onkalo bazohet në konceptin KBS-3 të zhvilluar nga Kompania Suedeze e Menaxhimit të Karburantit Bërthamor dhe Mbetjeve, në bashkëpunim me Posiva. Ideja është të krijohen tre barriera rreth mbetjeve bërthamore: së pari, vendosen në bombola bakri, më pas mbështjellja e bombolave me bentonit – një baltë që thith ujin – dhe së fundi, varrosja e tyre në tunele thellë.

Procesi fillon në fabrikën e kapsulimit që është në sipërfaqe. “Këtu vendosen shufrat në një kuti depozitimi që ka dy pjesë: ka një guaskë të brendshme prej gize dhe një guaskë të jashtme prej bakri 5 centimeter të trashë.”

Më pas, një kapak ngjitet në bombol, i cili transportohet në një zonë magazinimi në objektin e depozitimit. Pasi vendi të jetë gati, këto do të transferohen në një tunel depozitimi horizontal 450 meter nën tokë, ku do të ndodhë asgjësimi përfundimtar. Një ashensor fillimisht do të ulë bombolat deri në një zonë uljeje rreth 437 m të thellë.

Deri më tani janë ndërtuar pesë tunele depozitimi, të gjithë të gjatë 350 meter. 85 të tjera do të ndërtohen me kalimin e viteve me mbushjen e objektit. Çdo tunel depozitimi ka rreth 40 vrima rrethore vertikale në dyshemenë e tij, secila 8 meter e thellë dhe 2 meter e gjerë. Në total, ka vend për rreth 3000 bombola, për çdo vrimë vertikale.

Ata do të mbajnë gjithsej 5,500 ton mbeturina, thotë Joutsen. Pra, Onkalo do të marrë të gjitha mbetjet bërthamore të nivelit të lartë të prodhuara nga pesë termocentralet bërthamore të Finlandës në të gjithë ciklin e tyre të jetës.

Pasi çdo bombol të jetë varrosur, vrima e tij do të mbushet me bentonit, thotë Hansen. Kur të kemi vendosur një bombol në secilën vrimë, do ta mbushim tunelin me më shumë bentonit dhe do ta mbyllim me beton.

Asgjesimi përfundimtar i karburantit bërthamor të harxhuar do të fillojë diku në vitet e ardhshme. Posiva vlerëson se do të duhen 100-120 vjet para se depoja të mbushet. Në atë pikë i gjithë objekti do të mbyllet, duke lejuar që bombolat të qëndrojnë, me shpresë të patrazuar, për të paktën 100,000 vjet, me përmbajtjen e tyre vdekjeprurëse radioaktive të izoluar nga bota e jashtme.

Edhe pse rreziku i tërmeteve është i ulët këtu, aktiviteti sizmik është marrë parasysh, thotë Joutsen. Do të ketë disa epoka akulli në miliona vitet e ardhshme dhe ato do të paraqesin rrezik për tërmete. Do të ketë një shtresë akulli 2-3 kilometer të trashë në majë të Onkalo që do të shtyjë koren e Tokës poshtë me qindra metra. Onkalo është ndërtuar për t’i bërë ballë kësaj.

Kur të përfundojë epoka e akullnajave, korja do të fillojë të rritet përsëri – që është kur mund të ndodhin tërmete me fuqinë për të thyer bombolat, shton ai. Për ta parandaluar këtë, ne po i vendosim ato në vendet më të mira të mundshme: vrimat e asgjësimit janë në seksione të pathyera të shkëmbit themelor.

GDF nuk është ideja e vetme e propozuar për menaxhimin e sigurt afatgjatë të mbetjeve radioaktive. Norvegjia, për shembull, po konsideron asgjësimin e puseve të thella, ku mbetjet do të ulen në bombola në një thellësi shumë më të madhe 3,500 meter në puset e holla pa tunele ndërtimi.

Opsione të tjera pak të besueshme janë sugjeruar gjithashtu, të tilla si gjuajtja e mbetjeve bërthamore në hapësirë me një raketë ose vendosja e tyre në zonat e zhytjes – rajone në të cilat pllaka tektonike e Tokës shkon poshtë një pllake tjetër.

Prapëseprapë, ka kuptim të vazhdohet me eksplorimin e alternativave, disa shkencëtarë janë të shqetësuar për qasjen e Finlandës.

Posiva thotë se studimet e saj teorike dhe laboratorike tregojnë se Onkalo do të sigurojë mbrojtje afatgjatë nga mbetjet bërthamore. Por ka kritikë të shqetësuar për sigurinë e konceptit të asgjësimit KBS-3 të përdorur në Onkalo.

KBS-3V bazohet në një parim me shumë pengesa: karburanti i shpenzuar përmbahet brenda tre barrierave mbrojtëse: bombola e bakrit, argjila bentonite dhe guri themelor. Barriera më e rëndësishme është bombola e bakrit dhe Onkalo supozon se bakri nuk gërryhet në kushte anaerobe – domethënë në mungesë të oksigjenit, si p.sh. kur groposet në shtratin me argjilë bentonite rreth tij.

Por studiuesit në Institutin Mbretëror Suedez të Teknologjisë (KTH) kanë ngritur dyshime në lidhje me rezistencën ndaj korrozionit të bombolave të bakrit të palidhur: ata thonë se eksperimentet e tyre sugjerojnë se bakri mund të gërryhet edhe në kushte anaerobe.

“Ju mund t’i mbushni tunelet me argjilë dhe shkëmb bentoniti, por natyra do të bëjë rrugën e saj,” thotë Peter Szakálos, një kimist në Institutin Mbretëror të Teknologjisë KTH në Stokholm. “Uji do të hyjë në tunele dhe do të gërryejë bakrin shumë më shpejt sesa parashikon modeli teorik”.

Çarjet e korrozionit mund të thyejnë shumë bombola në Onkalo brenda njëqind vjetësh, argumenton Szakálos.

Posiva i ka hedhur poshtë këto pretendime pasi ka kryer hulumtimet e veta për korrozionin. Një punim i shkencëtarëve dhe ekspertëve të pavarur të Posiva arriti në përfundimin se “korrozioni i stresit i guaskës së bakrit konsiderohet i pamundur në kushtet e depove”. Ai gjithashtu argumenton se korrozioni i vërejtur në kushte eksperimentale në një laborator nuk është i rëndësishëm për kushtet 450 m (1,500 këmbë) nën tokë në Onkalo.

Kjo dëshmi kontradiktore ka vonuar planet për të ndërtuar një depo në Suedi bazuar në të njëjtin koncept KBS-3 si Onkalo. Por në janar 2022, qeveria suedeze i dha dritën jeshile ndërtimit të një GDF në Forsmark, rreth 130 km (81 milje) në veri të Stokholmit – një zhvillim i parë nga Hansen nga Posiva si një zhvillim që duhet të hedhë në shtrat polemikën e bakrit.

“Ne kemi një koncept të fortë, me shumë pengesa dhe jemi të përgatitur për skenarë që mund të ndodhin në miliona vitet e ardhshme,” thotë Hansen. “Për shembull, ne shikuam se çfarë ndodh nëse një bombol fillon të rrjedhë herët, çka nëse argjila është instaluar gabimisht, çka nëse ka më shumë ujë në tunele dhe kimia e ujit është e ndryshme nga ajo që prisnim. Rezultatet e vlerësimeve tona të rrezikut tregojmë se jemi në anën e sigurt”.

Tani për tani, të paktën, Finlanda dhe Suedia po shkojnë përpara me planet, megjithëse Szakalos thotë se do të ketë më shumë kërkime mbi korrozionin e bakrit.

Si Onkalo ashtu edhe objekti i propozuar suedez synojnë të mbajnë mbetjet radioaktive të sigurta për të paktën 100,000 vjet. “Ne po përpiqemi të ndërtojmë diçka që duhet të funksionojë më gjatë se sa ka qenë gjallë homo sapiens,” thotë Joutsen. “Hapësira kohore është befasuese.”

Kur objekti të mbushet, tunelet do të mbyllen, ndërtesat në sipërfaqe do të prishen dhe toka do të restaurohet. “Do të ketë kafshë, pemë dhe bimë dhe shtëpi,” thotë Joutsen. Ai thotë se me kënaqësi do të blinte një truall në Onkalo nëse do të ishte gjallë pas 120 vjetësh.
Ajo që vjen më vonë është më e pasigurt. Është plotësisht e mundur që të gjitha njohuritë për Onkalo të humbasin në disa mijëra vjet.

Shkencëtarët socialë janë përballur me sfidën se si të komunikojmë me njerëzit, ose këdo tjetër që mund të vijë pas nesh në të ardhmen e larget, për t’i paralajmëruar ata për rreziqet që lëmë pas.

Një diskutim rreth shënimit të Onkalo u përqendrua në përpjekjen për të gjetur një shenjë rreziku të kuptueshëm universal, nëse gjuha zhduket në të ardhmen. Mendimi aktual i Posivës, vendimmarrësve dhe studiuesve, megjithatë, nuk është të shënojë fare Onkalo. “Gjeneratat e ardhshme nuk kanë nevojë të dinë për këtë,” argumenton Joutsen. “Është kaq e thellë dhe kaq e izoluar. Këtu do të ketë shumë bakër dhe plutonium dhe një shenjë mund t’i inkurajojë njerëzit të fillojnë të gërmojnë për ta tërhequr atë. Pak si piramidat në Egjipt që u grabitën nga grabitësit e varreve.”

Megjithatë, asnjë vendim përfundimtar nuk është marrë. Nuk ka nxitim pasi objekti do të qëndrojë i hapur për 100 deri në 120 vjet.

Kauppi thotë se është e rëndësishme që të vendoset debati për shënimin e faqes në një perspektivë me të cilën njerëzit mund të lidhen. Ajo shpesh u kujton studentëve të saj në Universitetin e Helsinkit se radioaktiviteti u zbulua vetëm rreth 120 vjet më parë. “Ne tani po flasim për gjëra që mund të ndodhin në qindra mijëra vitet e ardhshme. Ne as nuk e dimë se çfarë mund të ndodhë në njëqind vitet e ardhshme.”

Kauppi thotë se është “shumë e sigurt” se Finlanda po bën një punë të mirë me Onkalo, por beson se dera duhet të mbahet ende e hapur për zgjidhje të tjera.

Mund të ketë njerëz më të mençur pas nesh që kanë ide të reja se çfarë të bëjnë me mbetjet bërthamore. Ata mund të shpikin diçka më të mirë. Ne vetëm duhet të bëjmë më të mirën tani, me njohuritë tona aktuale të bazuara në kërkime të ndershme. faktedhekuriozitete.com