Zhdukjet e pashpjegueshme ne trekëndëshin e Bermudës

Në vitin 1800 nje anije ushtarake Amerikane zhduket në rrugën për në Delaware me 90 njerëz ne bord. Në vitin 1814 nje anije tjeter e ushtrise amerikane zhduket së bashku me 140 pasagjerë, dhe në vitin 1921 Karol a Diring humbet dhe përfundimisht u gjet i braktisur pranë Karolinës së Veriut, por vendndodhja e sakte ku u zhdukën anijet nuk ishte përcaktuar deri në vitin 1964.

Gazetari Vincent Gadis katalogoi disa nga ngjarjet e çuditshme në një artikull dhe vendosi një emër për këtë zonë misterioze që ai e quan atë Trekëndëshi i Bermudës.

Trekëndëshi i Bermudës, por ende askush nuk e di se çfarë po ndodh atje. Ka pasur një sërë teorish të ndryshme. Një nga më të hershmet vjen nga Kristofor Kolombi. Kolombi është në fakt një nga evropianët e parë që kapërceu Trekëndëshin e Bermudës në vitin 1492. Kur po lundronte ai ndeshet me një problem raporton faktedhekuriozitete.com

Anijet ishin bllokuar për tre ditë dhe marinarët ishin bere paranojakë dhe në panik, ata kishin frikë se mos ngatërrohen në barërat e këqija dhe tërhiqen në fundin e oqeanit. Ekuipazhi përfundimisht do të arrinte të dilte jashtë kesaj zone, por ata mbeten të bindur se kjo është një zonë e rrezikshme.

E gjitha kjo falë algave të detit shumë të pazakonta që shkencëtarët spanjollë i quajten nga Columbussargas dhe njerëzit e tij. Algat e detit ne keto zona më në fund bëhet e njohur si deti sargaso. Deti sargaso ka rreth 700 milje i gjerë dhe 2 000 milje i gjatë, ai zë rreth dy të tretat e Trekëndëshit të Bermudës dhe është plot me këto dyshekë të dendur sargasumi.

Nëse ngec në të anija e ngadalëson shpejtësinë, por ngecja është vetëm një pjesë e vogël e problemit. Kur sargasumi grupohet së bashku dhe fillon të kalbet ndërsa dekompozohet, prodhon gaz sulfid hidrogjeni. Ky gaz ka erë vërtet të tmerrshme si vezë të kalbura dhe është toksik.
Nëse njeriu merr frymë në këtë sulfur hidrogjeni, ai mund e acarojë sytë hundën dhe fytin, po dhe mund të shkaktoje probleme serioze psikologjike.

Mendja e shëndoshë padyshim që vetëm ngatërrimi në alga deti mund të shpjegojë zhdukjen ose mbytjen e anijes nëse ajo ngec atje për një kohë të gjatë.
Por kur merrni parasysh këtë efekt psikologjik, kjo mund të shpjegojë historitë e Trekëndëshit të Bermudës. Por problemi është se kjo nuk i zgjidh të gjitha misteret e asaj që po ndodh këtu. Historia e një marinari mund të ofrojë një histori tjetër të detarit si një shpjegim i vështirë për motin.

Teoria e dallgeve te medha.
Prova vjen në ditën e Vitit të Ri 1995. Rreth njëqind milje larg brigjeve të Norvegjisë ka një platforme per nxjerrje nafte, e cila përveç instrumenteve të saj kryesore përmban një instrument per matjen e dallgeve. Më 1 janar te vitit 1995, një gjetës i rrezes lazer në fund të kësaj platforme mati një valë që shkon drejt rënies. Vala duket se vjen nga askund dhe ka nje lartesi prej 29 meter, ajo ka karakteristika që nuk i përshtaten asnjë modeli të valëve te tjera. Studiuesit kanë zbuluar se valët mashtruese ndryshojnë nga valët e zakonshme. Ato jane dy herë më te medha se valët e zakonshme. Keto lloj valesh jane te paparashikueshme dhe lindin papritur nga drejtime të tjera përveç erës mbizotëruese. Kështu që këto mund të vijnë nga kudo. Këto valë mashtruese janë gjigante të larta të pjerrëta dhe lëvizin shpejt dhe mund të mbajnë deri në 16 herë sasinë e forcës se një valë e zakonshme.

Në fakt sa më e madhe te jete anija aq më keq i bën asaj. Këto valejane shumë të mprehta, janë si shkëmbinjtë e uji, dhe kur një anije ndeshet me një valë te tille, ajo perplaset anash dhe më pas kur arrin në majë, lëkundet dhe përplaset përsëri në ujë. Shkencëtarët ende nuk janë të sigurt se çfarë i shkakton ato.

Trekëndëshi i Bermudës është i njohur për vale të tilla. Trekëndëshi është pikërisht në mes të Rrugës së Uraganeve, ku stuhitë nga veriu dhe jugu mund të bashkohen nëse ka një stuhi të tretë që vjen nga Florida, kjo krijon kushtet qe te ndodhin dallge te tilla te medha.

Po aeroplanet pse humbasin ne kete zone?

Metani në vetvete është një gaz pa ngjyrë pa erë, ju mund të jeni të njohur me metanin si gaz natyror për të ngrohur shtëpinë tuaj, por në raste shumë të veçanta, veçanërisht në fund të oqeanit, këto xhepa të gazit natyror mund të kompresohen aq shumë sa që në thelb shndërrohen në një akull në një formë të ngurtë.
Nëse dyshemeja e detit plasaritet ose ai akull shtyhet për të prekur ujin, një sasi e jashtëzakonshme e gazit mund të lirohet me shpejtësi në sipërfaqe dhe nxehtësia mund të lirohet me shpejtësi. Nxehtësia e fortë nga shkarkimi i avionit mund të shkaktojë një shpërthim masiv.

Nëse është e vërtetë kjo teori mund të shpjegojë gjithashtu anijet e humbura. Kur gazi shpërthen nën ujë krijon këtë vrimë gjigante në sipërfaqe, mendoni për një tornado qe thith me forcë ekstreme. Thithja e krijuar nga shpërthimi do të thithte me shpjetesi ne fundin e oqeanit. Me rreth 8 000 jetë dhe qindra anije dhe aeroplanë asnjë me një shkak përfundimtar, por në vitin 2019 shfaqet një teori e re tronditëse falë një shkencëtari që përjetoi një ngjarje befasuese në kete zone.
Bermuda është një ishull vullkanik si Hawai dhe shumë të tjerë, por studiuesit zbuluan se Bermuda ka një ndryshim të madh rreth llavës qe perbren ishullin.
Ndryshe nga vullkanet e ishujve te tjere qe jane 20 milje nën sipërfaqen e Tokës vullkani i Bermudas eshte 400 milje i thelle, qe është jashtëzakonisht më e thellë dhe padyshim shumë më afër bërthamës së Tokës. Kjo është krejtësisht unike për Bermudan. Kjo veçori gjeologjike rezulton të ketë pasoja befasuese sepse ky shkëmb vullkanik e ka origjinën aq thellë brenda Tokës, saqë ka një përqendrim të rëndë të një minerali të quajtur magnetit, në fakt Bermuda është 18 deri në 200 për qind te magnetit tipik te tokes.

Magnetiti është minerali natyral më magnetik në planet, dhe kjo është ajo që mund të bëjë që kaq shumë anije dhe aeroplanë të shkojnë në Bermuda. Ky fenomen mund të demonstrohet lehtësisht nëse kaloni një busull mbi një sasi të vogël gëlqerorësh të pasur me magnetit të bermudës ben qe busulla te levize ne menyre te pavullnetshme. Kjo mund te kete bere qe anijet mund të largohen lehtësisht nga kursi dhe të përplaseshin në shkëmbinj. Aeroplanët do të kishin probleme jo vetëm me busullën e tyre, por edhe me leximet e tyre të lartësisë, një pilot mund të çorientohej dhe mund të bënte një gabim fatal.

Busulla është mjeti që u mundëson udhëtarëve të lundrojnë me saktësi globin, ajo e bën këtë duke treguar gjithmonë në një drejtim konstant magnetik nga veriu, megjithatë mund të bëhet menjëherë i pasaktë nga prania e një reje të fortë magnetike.

Reja magnetike është si një fushë e fortë magnetike mbi një fushë elektromagnetike. Ajo shfaqet nga askundi dhe gllabëron plotësisht një aeroplan. Nje pilot thotë se e përjeton këtë fenomen ndërsa fluturon në zemër të Trekëndëshit të Bermudës, avioni i tij është i rrethuar papritur nga një mjegull e çuditshme që ai nuk mund ta depërtojë, duket se ngjitet në aeroplanin e tij dhe ai përjeton ndjesinë e gravitetit zero. Ai udhëtoi 100 milje në vetëm tre minuta e 20 sekonda ai u ul 30 minuta përpara se mjegulla praktikisht e teleportoi atë dhe të tjerët që ai citon në librin e tij. Besojnë se magnetizmi natyror në Trekëndëshin e Bermudës mund t’u japë pikave brenda mjegullës një ngarkesë elektromagnetike, nese kjo është e vërtetë, atëherë ato pika do të tërhiqeshin natyrshëm me një anije dhe do të tërhiqeshin në mënyrë të natyrshme.

Ne përgjithësisht flasim për Trekëndëshin e Bermudës sikur ka vetëm një shpjegim për këtë mister, por duke pasur parasysh zhdukjet e shumta gjatë më shumë se 500 viteve, nuk ka absolutisht asnjë arsye pse duhet të jetë vetëm një nga këto gjëra, ekziston një kombinim i faktorëve vdekjeprurës që ekzistojnë këtu. Ne duhet të marrim disa prova thelbësore ose të kapim një video.

Bermuda mbetet nje mister ende i pazgjidhur. Trekëndëshi i Bermudës mund të ketë një shpjegim të ri shkencor vitin e ardhshëm, mundësitë janë të pafundme dhe kjo është ajo që i ka mbajtur njerëzit të magjepsur nga Trekëndëshi i Bermudës për kaq gjatë./faktedhekuriozitete.com