Ujëvara nenujore e Mauritius – Nje nga mrekullite e natyrës

Rreth 2000 milje larg bregut lindor të Afrikës shtrihet një zinxhir ishujsh, me më të famshmin prej tyre të njohur si Mauritius i banuar nga mbi 1.2 milionë banore raporton faktedhekuriozitete.com . I formuar nga një pikë e nxehtë vullkanike në Oqeanin Indian, Mauritius është shtëpia nje flore dhe faune unike, si dhe e një serie te madhe shkëmbinjsh koralorë dhe një pamje spektakolare.

Por ajo cfare e ben te vecante kete ishull është një ujëvarë nënujore. Edhe pse mund të mendoni se nocioni i një “ujëvare nënujore” është i pamundur, ekziston një shpjegim fizik bindës pas këtij fenomeni mahnitës.
Megjithëse shumica e masave tokësore në Tokë janë të pranishme në formën e njohur të kontinenteve, ka disa përjashtime nga ky rregull. Në disa vende të zgjedhura, madje të rrethuara nga ujërat e oqeanit që mund të fundosen në thellësi prej shumë miljesh.

Kjo bën që të shfaqen masa tokësore, të detyruara te ngjiten lart nga forcat vullkanike shpërthyese që burojnë nga manteli i Tokës. Këto pika të nxehta gjeologjike shpesh krijojnë ishuj oqeanikë ose zinxhirë ishujsh. Disa nga më të famshmit jane Ishujt Havai, Samoa Amerikane dhe Ishujt Galapagos.

Megjithatë, një grup ishujsh oqeanikë më pak i njohur gjendet rreth 2000 milje në lindje të bregut lindor të Afrikës. Nën sipërfaqen e ujit, ekziston një pllajë nëndetëse, e njohur si Rrafshnalta Maskarene. Në disa vende të tilla si Seyqelles në veri dhe Ishujt Maskarene në jug. Tiparet vullkanike kanë çuar në shfaqjen e masave tokësore, që ngrihen mbi nivelin e detit dhe janë banuar nga njerëzit për shekuj me radhë.

Ishujt e dytë më të mëdhenj jugorë, jane ata te Mauritius. Ky nuk është vetëm një nga vendet më të bukura natyrore në Tokë, por gjithashtu ka një veçori mbresëlënëse që është e pashembullt: Ajo që duket të jetë një ujëvarë nënujore.

Por si e shpjegon shkenca këtë fenomen kaq unik?

Gjëja e parë që duhet të dalloni është se një pllajë nëndetëse, në përgjithësi, ka një sërë karakteristikash specifike për të që janë shumë të ndryshme nga ato që janë mësuar banorët e kontinentit. Në një kontinent, ju keni një masë të madhe tokësore që shumë, shumë gradualisht kalon në ujërat e thella të oqeanit. Përreth masave tokësore nga të gjitha anët janë shelfet kontinentale ku uji është, më së shumti, deri në rreth 150 metra i thellë. Ju duhet të udhëtoni një distancë të konsiderueshme larg nga masa e tokës për të arritur në skajin e shelfit kontinental, ku më në fund ndodh kalimi në ujërat e thella të oqeanit – dhjetëra mijëra metra thellësi.

Në të kundërt, në një pllajë nëndetëse, ishujt që gjenden në kufijtë e pllajës mund të kenë ato thellësi tipike të shelfit kontinental në dy ose tre anët, por anët e mbetura mund të përjetojnë një zhytje pothuajse të menjëhershme në ujërat e thella të oqeanit. . Në vend që të shkoni nga toka e thatë në ujëra të cekëta, është e mundur të bëni një notim të rastësishëm ku, pas vetëm disa minutash, do të gjeni veten në ujëra që shtrihen deri në një thellësi prej mijëra metrash.

E gjithë gjysma jugore e Rrafshnaltës Maskarene është një nga tiparet më të reja kryesore në planetin tonë, që është krijuar vetëm gjatë disa milion viteve të fundit. Pika e nxehtë e Réunion, e cila për disa arsye ishte relativisht e qetë rreth 45 milion vjet më parë, por u bë aktive rreth 10 milion vjet më parë. Dalja e llavës nga fundi i detit u krijoi të gjithë ishujve Maskarene në një hapje gjeologjike.

Mauritius, ku ekziston kjo “ujëvarë nënujore” e pazakontë, u krijua rreth 8 milionë vjet më parë dhe është ishulli i dyte me i madh nga ishujt Maskarene. Ishulli më i madh, Réunion, është edhe më i ri: i krijuar rreth 2 milionë vjet më parë, ai përmban një nga vullkanet më aktivë në botë. Kudo që ka brigje me ujë të cekët rreth këtyre ishujve, ka një bollëk të jetës tropikale, që lulëzon në shkëmbinjtë koralorë që gjenden atje. Por në vendet ku ka thellesi te madhe, jo vetëm që flora dhe fauna janë shumë të ndryshme, por vetë uji ka një pamje që paraqet një kontrast të fortë.

Kjo është e pritshme; Arsyeja pse oqeani është blu nuk është, si thonë njerëzit zakonisht, se ai pasqyron qiellin. Edhe pse qielli është vërtet, pamja e tij nuk ka të bëjë fare me ngjyrën blu të oqeaneve të Tokës. Uji, ashtu si atmosfera, përbëhet nga molekula të një madhësie të kufizuar dhe ato molekula janë shumë më të vogla se gjatësia e valës së çdo drite që sytë tanë mund të dallojnë. Por ndryshe nga atmosfera, ku shpërndarja e dritës së dukshme shkakton ngjyrën e saj, arsyeja pse uji merr një ngjyrë është për shkak të thellesise se tij.

Ngushtica së Danimarkës është ujëvara më e lartë nënujore në botë, ku uji i ftohtë fundoset rreth 3.5 kilometra në thellësi.

Lënda që e shkakton këtë fenomen është rëra.

Ajo që po ndodh nuk është asgjë më e komplikuar se erozioni, i njëjti proces ku uji dhe ajri i rrjedhshëm largohen nga rajonet bregdetare, duke bluar një masë të fortë tokësore në fragmente të vogla. Ishulli i Mauritius i formuar në mënyrë vullkanike ka sasi të bollshme rëre në bregun e tij dhe rrymat e oqeanit e lëvizin atë rërë prapa-mbrapa mbi raftet e cekëta që kufizojnë ishullin.

Megjithatë, aty ku mbarojnë raftet e cekëta që janë pjesë e kësaj pllaje nëndetëse, ka vetëm ujëra të thella, më të kaltër e më të errët. Dhe kur rrymat e oqeanit e largojnë atë rërë bregdetare nga maja jugore e Mauritius në ujërat e thella të oqeanit, ajo që duket të jetë një “ujëvarë nënujore” është në fakt rezultat i rërës që fundoset nëpër ujërat e thella, deri në fund të oqeanit.

Ka shumë ujëvara në formë patkoi, me ndoshta më të famshmet që janë ana kanadeze e Ujëvarës së Niagarës dhe ujëvara spektakolare islandeze Goðafoss e quajtur ndryshe “Ujëvara e perëndive”.
Ndoshta për këtë arsye, kur shohim diçka që është vizualisht e ngjashme, edhe kur ndodh nën ujë, mendjet tona na çojnë menjëherë në përfundimin se po shohim një ujëvarë.

Ujëvara nënujore në brigjet jugore të Mauritius është me të vërtetë një fenomen i veçantë, pasi erozioni që po ndodh është veçanërisht i drejtuar. Ka një të çarë në formë patkoi në fund të pllajës nënujore, që çon në ujërat e thella të oqeanit poshtë.

Ndërsa rëra fshihet, nëpërmjet rrymave të oqeanit, nga rafti i cekët, në atë çarje, ajo pamje shfaqet mjaft e dukshme, duke treguar fuqinë e ujit që rrjedh dhe natyrën e brishtë të masave të vogla tokësore në të njëjtën kohë.

Edhe pse Mauritius, si ishulli i tij i madh fqinj Réunion, rreth 1900 kilometra katrorë sipërfaqe tokësore dhe një popullsi prej rreth një milion banorë, nuk ka gjasa që ai të mbetet mbi nivelin e detit për shumë gjatë. Edhe ishujt vullkanikë më jetëgjatë, të gjetur aty ku shtëllungat më të mëdha vullkanike ndodhin mbi pllakat tektonike që lëvizin më ngadalë, vazhdojnë të qëndrojnë vetëm për disa dhjetëra miliona vjet, më së shumti.

Ishulli i Mauritius ndaloi së rrituri shumë kohë më parë dhe është në proces gërryerjeje, derisa nuk bëhet asgjë më shumë se një pjesë e kreshtave të rrafshnaltës më të madhe nënujore. Ky nuk është as një gabim dhe as një veçori, por vetëm një shembull më shumë i natyrës kalimtare të të gjitha strukturave gjeologjike në Tokë.

Edhe pse është shkaktuar nga lëvizja e rërës nga ujërat e cekëta në ato më të thella, “ujëvara nënujore” në brigjet jugore të Mauritius sigurisht që do të mbetet një mrekulli natyrore spektakolare për miliona vitet e ardhshme./faktedhekuriozitete.com