Fenomene te rralla dhe te mrekullueshme natyrore

Shumë shpesh kemi dëgjuar për fenomene të ndryshme natyrore në mbare botën që janë të pashpjegueshme nga shkenca, edhe në ditet e sotme.

Fenomene si ufot apo objektet e tjera të panjohura janë pjese e dokumentareve të televizioneve në mbarë boten. Ka mjaft video të tjera që qarkullojnë në internet mbi ndodhi të ndryshme, por jo të gjitha janë të verteta.

Topat e Zjarrit – Tajlandë.
Topi i zjarrit Naga është një top i çuditshëm zjarri që shfaqet nga askundi në qiell mbi lumin Mekong në Tajlandë, Por edhe topa të ndezur me te vegjel që mendohet se ngrihen nga uji në ajër. Madhësitë e këtyre topave variojnë nga një shkëndijë e vogël deri në madhësinë e një topi basketbolli raporton faktedhekuriozitete.com Raportohet se aty dalin dhjetëra e mijëra topa zjarri në natë. Ky fenomen misterioz i ka habitur njerëzit për shekuj me radhë.

Legjendat thone se Naga eshte nje perbindesh që jeton në lumin Mekong dhe hedh Topat e Zjarrit për të larguar shpirtrat e këqij, por shkenca ka një shpjegim tjetër, pjesa më e madhe e shkencëtarëve besojnë se këto topa zjarri janë të lidhura me gazin e metanit që merr flakë kur del nga siperfaqja e ujit.
Pavarësisht se cila është arsyeja, mijëra njerëz vizitojnë brigjet e lumit Mekong rreth tetorit, për të pare këtë fenomen të rrallë.

Ylberi i zjarrit.

A keni parë ndonjëherë lart në qiell dhe keni vënë re një ylber në forme zjarri. Kjo nuk ka të bëjë fare me zjarrin por është një lloj formimi resh i quajtur harku rrethor horizontal. Ky lloj fenomeni krijon një pamje te rrallë dhe te bukur që ndodh vetëm kur kushtet janë perfekte.

Por si formohet ylberi i zjarrit? Rete cirrus që janë në forme flokesh qe gjenden në lartësi të mëdha të cilat përbëhen nga kristale të vogla akulli. Kur dielli shkëlqen përmes këtyre reve këndi përthyhet përmes kristaleve të akullit gje qe krijon një shfaqje mahnitëse ngjyrash. Rezultati është një hark i ngjashëm me ylberin që duket sikur është një zjarr.

Tani ju mund të pyesni veten pse quhet ylber zjarr. Kjo është për shkak të ngjyrave qe ky fenomen ka. Ngjyrime të gjalla që i ngjajnë Flakës me nuancat e kuqe portokalli dhe të verdhë.

Sepktri Brocken
Ky spekter duket si nje figure gjigante fantazmë. Por është në të vërtetë një fenomen i rrallë optik, ku në vend të një hije të rregullt shfaqet silueta e personit gjigant dhe i shtrembëruar i rrethuar nga një aureolë ngjyrash ylberi.

Hija bëhet shumë e madhe dhe ne forme fantazme. Emri i këtij truku drite vjen
nga nje mal në Gjermani. Ky ishte vendi ku ky fenomen u vu re për herë të parë. Imagjinoni të jeni personi i parë që e keni përjetuar këtë sa e frikshme do te kishte qenë.
Por se si formohet? Kjo është e lidhur me mënyrën se si drita sillet kur kalon nëpër pika uji në ajër, këto pika veprojnë si prizma të vegjël që përkulen dhe thyejnë dritën në drejtime të ndryshme kur dielli shkëlqen nga pas personit që qëndron aty, hija e tyre projektohet në mjegull ose mjegulla para tyre, drita përthyhet në atë mënyrë që hija e tyre duket shumë më e madhe se sa është në realitet.

Zjarri i Shën Elmos

Fenomeni tjetër natyror është zjarri i Shën Elmos, ai formohet kur në atmosferë krijohet një fushë e fortë elektrike. Ngjarjet natyrore si stuhitë dhe shpërthimet vullkanike ofrojnë kushte perfekte qe të ndodhe zjarri i Shën Elmos. Emri shen Elmo eshte një referencë për Shën Erazmin e Formias. Ai u perceptua si shenjt mbrojtës i marinarëve në kohët mesjetare. Disa marinarë besojnë se ky zjarr ishte një shenjë e mbrojtjes hyjnore. Duke parë këtë fenomen natyror gjatë një stuhie do të thoshte se ata do ta kalonin të sigurt, në të njëjtën kohë disa marinarë të tjerë e besojne këtë ngjarje si një ogur fati të keq dhe mot i stuhishëm qe po afrohet.

Ky shkëlqim blu ose vjollcë ka tërhequr interesin jo vetëm të marinarëve, por edhe të shkencëtarëve, qe me sa duket fusha elektrike jonizon molekulat e ajrit duke i bërë ato të lëshojnë një dritë të shndritshme të ndezur.

Avioni blu dhe kukudhët

Fenomeni tjeter quhet avioni blu dhe kukudhët sic mund ta shohim edhe emri i fenomenit i ngjan titullit filmi. Sidoqofte keto jane shperthime rrufesh ne forme koni blu qe shkrepin lart nga majat e stuhive. Ato mund të arrijnë deri në 50 kilometer lartesi në atmosferë. Kukudhët, nga ana tjetër janë unaza të lehta të ndezura që shfaqen mbi stuhitë dhe mund të jenë deri në 480 kilometer në diametër. Këto fenomene janë të vështira për t’u vëzhguar, dhe shkencëtarët po punojnë shumë për ti dokumentuar dhe kuptuar sa me mire.

Mënyra se si ngarkesat elektrike ndërtohen në atmosferë gjatë stuhive është faktori kryesor që këto gjëra të ndodhin. Kur grumbullohet një ngarkesë e mjaftueshme, ajo mund të krijojë një avari elektrike që prodhon një avion blu ose kukudhe.

Ajsbergët me Shirita

Do të vazhdojme me ajsbergët me shirita. Këta notojnë në disa pjesë të Antarktidës. Kur ajsbergët shkëputen nga akullnajat, ato ndonjëherë mund të përmbajnë shtresa akulli me dendësi dhe papastërti të ndryshme. Kjo masë akulli noton në oqean dhe gradualisht gërryhet nga era dhe uji.
Shtresat e akullit bëhen të ekspozuara kështu që me kalimin e kohës ngjyrat dhe modelet e ndryshme bëhen të dukshme.

Vijat në këto ajsbergë mund të jene në ngjyra të ndryshme si jeshile, blu dhe madje edhe e zeze. Ngjyrat shkaktohen nga lloje të ndryshme të sedimentit dhe lëndëve organike që u bllokuan në akull. Disa ajsbergë mund të kenë edhe modele më të ndërlikuara për shembull rrethore dhe spirale, qe duken si vepra arti.

Lulet e ngricave

A keni dëgjuar ndonjëherë për lulet e ngricave? Gjatë vjeshtës ose me herët bimët me kërcell të gjatë dimri nxjerrin shtresa të holla akulli, të cilat mund të marrin forma lulesh, këto formacione akulli kanë tenda delikate me pupla. Në vitin 2009, një ekip biologesh nga Universiteti i Uashingtonit zbuloi një fushë me lule ngrica pranë Polit të Veriut. Ekipi shkriu disa lule dhe ata morën rezultate tronditëse. Këto lule akulli mbajne një sasi jashtëzakonisht të madhe bakteresh. Eshtë sikur lulet e ngricës janë kopshte të vogla por në vend të gjetheve kanë baktere.

Por si formohen këto lule të akullta? Lulet e ngricës shihen kur ajri është jashtëzakonisht i ftohtë dhe i thatë, dhe kur lagështia tërhiqet nga gunga të vogla në akull, ajri bëhet i lagësht për një kohë dhe më pas i ftohti e bën avullin e ujit më të rëndë, ajri dëshiron të çlirojë atë peshë të tepërt, kështu që kristale kristale, ajri kthehet prapa. Eshtë sikur akulli po bën versionin e tij të një mashtrimi magjik.

Akulli Xhevahir

Nje tjeter fenomen i mrekullueshem i akullit ndodh ne nje lum ne Japoni. Akulli xhevahir dhe mund të shihet vetëm në lumin Tokachi të Japonisë.
Lumi është gjithashtu i njohur për ujin e tij të pastër kristal. Kur temperaturat bien dhe lumi ngrin, copat e akullit lëvizin me valët, këto copa akulli duken si diamante gjigante.
Keto copa akulli jane transparent kështu që reflektojne dritën ndryshe gjatë gjithë ditës. Ngjyra e reflektimit lidhet me mënyrën se si drita shpërndahet në qiell.