Lotaria i Pepsit që vrau 5 persona ne Filipine.

Në vitin 1992 Pepsi zhvilloi një konkurs në Filipine që përfundoi duke vrarë pesë persona.
Konkursi quhej ethet e numrave dhe ideja ishte e thjeshtë. çdo mbrëmje, lajmet do të zbulonin një numër fitues dhe nëse në tapen e shishes Pepsi ishte me atë numër, fituesi fitone një milion pesos.

Në ate kohe 1 milion pesos ishte një shumë e madhe që mund të ndryshonte jeten e një familje mesatare filipinase. Kështu që ky konkurs u bë shumë i popullarizuar. Familjet do të grumbullonin tapa të shisheve Pepsi në shtëpitë e tyre. Shumë njerëz do të rrënjoseshin nëpër kazanët e mbeturinave duke u përpjekur të gjenin tapa fituese Pepsi. Gjysma e popullsia e vendit po merrte pjesë rregullisht në konkurs.

Për shkak të këtij popullariteti që kishte Pepsi vendosi të zgjasë ethet e numrave edhe për pesë javë të tjera, dhe kështu gjërat shkuan tmerrësisht keq.
Gjatë gjithë konkursit, Pepsi kishte kontroll të plotë të numrit të fituesve. Ata u mbështetën në një program kompjuterik për të futur dy tapa fituese në fabrikat e shisheve. Dy tapa fitues do të thoshte se mund të do të ishim dy fitues, dhe Pepsi do të qëndronte brenda buxhetit të tij. Por diçka nuk shkoi mirë pasi ata e zgjatën konkursin, programi kompjuterik dështoi duke bërë që disa numra të ngatërroheshin.

Më 25 maj te vitit 1992 në orën 6 pasdite lajmet e mbrëmjes së kanalit 2 thirrën numrin fitues 349. Dhe ndërkohë që supozohej të ishin vetëm dy fitues, qindra mijëra filipinas filluan të festojnë.

Por duke parë gabimin që kishin bërë kompania e caktoj 349 si një numër jo fitues, dhe për shkak të kësaj fabrikat e shisheve ishin të lira ta prodhonin atë numër aq sa donin. Kjo rezultoi në mbi 600000 tapa me numrin 349 që qarkullonin në Filipine. 349 ishte një kapak aq i zakonshëm sa që shumë njerëz kishin më shumë se një tape të tille atë natë. Rrugët u shfrenuan nga festimet, ata ishin të gjithë të pasur dhe më në fund mund të ndalonin së shqetësuari për paratë.

Qindra njerëz nxituan të shkonin në fabrikën e Pepsit me tapat fituese. Së shpejti u desh të mbyllej dhe të ruhej nga policia, kompania kuptoi shpejt se kishin ngatërruar. Drejtuesit e Pepsit bënë nje takim në mes të natës për të provuar të gjenin një zgjidhje që do t’u kishte kushtuar dhjetëra miliarda dollarë. Kështu që ata ia vunë fajin kompjuterit dhe ofruan 500 pesos për çdo kapak fitues. Ndërsa disa e pranuan këtë ofertë, shumica e refuzuan dhe u zemëruan akoma më shumë. Atyre nuk u interesonte gabimi kompjuterik pasi Pepsi ishte një korporatë shumë miliardë dollarëshe në sytë e njerëzve.

Por Pepsi nuk e ndryshoj vendimin për të mos i paguar tapat fituese, dhe shpërthyen protesta të dhunshme dhe trazira, duke lënë pesë persona të vdekur dhe dhjetëra të plagosur.

Turma e zemëruar mori një qasje më të organizuar për të protestuar për këtë akt. Ishte një grup fituesish që ndërmorën veprime ligjore kundër kompanisë duke e quar qeshtjen në gjykatat e të gjitha niveleve të vëndit.

Avokati i tyre ai mblodhi mbi 800 persona që kishin tapat 349 fituese në një përpjekje për të paditur Pepsin për një shumë marramendese mbi 400 milionë dollarë. Kaosi vazhdoi edhe në vitin 1993 që shenoj një moment një kthesë e re në histori filloi të qarkullonte titujt e vjetër të gazetave që sugjeruan se Pepsi ishte disi përgjegjës për kete gje pasi kishte bombarduar kamionët e tyre. Këta tituj bazoheshin në një dëshmi nga një oficer policie që thoshte se pepsi kishte shkatërruar kamionet e tij, në mënyre që të dukej si një akt vandalizmi.

Në gjykatë, Pepsi punësoi mercenarë për të deportuar në këto grupe dhe për të shkaktuar trazira. Më vonë u shfaqën më shumë dëshmi të njerëzve që pretendonin se Pepsi i kishte paguar ata që të fillonin trazirat dhe të shkaktonin kaos.

Një avokat i Pepsit i mohoi të gjitha akuzat. Në fund të vitit 1993, gjykata lëshoi një urdhër arresti për nëntë drejtues të Pepsit. Kjo ishte një fitore e madhe për koalicionin 349. Por për fat të keq ajo ishte një nga të vetmet e tyre në muajt në vijim. Pothuajse të gjitha paditë civile dhe kallëzimet penale u anulluan nga gjykatat e të gjitha niveleve.


Në vitin 2006 gjykata mbylli zyrtarisht librin për të gjitha çështjet e mbetura gjyqësore. Ata zbuluan se Pepsi nuk kishte qenë neglizhues në katastrofën e etheve të numrit për gjithçka që u tha dhe u bë.

Pepsi duhej të paguante vetëm një gjobë të vogël prej njëqind e pesëdhjetë mijë pesos. Shumë filipinas që përjetuan ethet e numrave janë ende të traumatizuar edhe sot e kësaj dite, madje fjala pepsi shkakton shumë zemërim edhe në ditet e sotme në shumë grupe të ndryshme të shoqërise Filipinase.

Kohët e fundit dolen me një deklaratë se këto ngjarje që ndodhën pothuajse 30 vjet më parë dhe asnjë nga drejtuesit e ketij programi nuk është më në Pepsit.
Ata u shprehen se na vjen keq thellësisht për çdo dhimbje dhe vuajtje që gabimi ynë i shkaktoi popullit të Filipineve./faktedhekuriozitete.com