Makineritë me te medha në botë

Me zhvillimin e teknologjisë, bota ka avancuar shumë. Projektet e mëdha kërkojnë pajisje më të mëdha në mënyre që të realizohen më shpejt si dhe me një kosto më të ulet. Projekte si për shembull autostradat, tunelet, minierat, me pajisjet dhe makineritë normale kërkojnë një kohë goxha të gjatë që të realizohen. Por shumë vende të botës kanë krijuar makineri të mëdha që kryejnë një punë shumë te madhe për një kohë shumë më të shkurter, se sa makineritë normale që përdoren në industrinë e përditshme.

Këto janë disa nga makineritë e rënda më të fuqishme në botë.

Stratolaunch

Stratolaunch është avioni më i madh në botë me një gjerësi prej 117 meter, është më i madh se një fushë standarde futbolli, dhe 2 herë më i madh se një boing 474.

Në mënyrë që të ngrihet dhe të ulet në mënyrë të sigurt është i pajisur me 28 rrota, është e mahnitshme të mendosh se kjo gjë mund të fluturojë dhe të mbajë një peshë prej 580 ton.
Ky avion është i pajisur me gjashtë motorë të fuqishëm, ku avionet komerciale zakonisht kanë dy ose katër motor të tillë.

Ky avion kërkon vetëm 1 pilot dhe 1 ndihmës për ta drejtuar. Qëllimi i këtij avioni është që të transportojë satelit të vegjël në orbitën e ulët të tokës si dhe për fluturime hipersonike.


Big Bertha makineria që gerryen tunele.

Bertha peshonte me një peshë të paimagjinueshme prej 6700 tonësh, dhe me diameter 17 PIKE 5 meter, ishte më e madhe se makineritë e tjera të gërmimit të tunelit.
Kjo makineri kushtoj rreth 80 milionë dollarë për tu ndërtuar. Ishte aq e madhe dhe komplekse sa pjesët u ndërtuan në një fabrike e specializuar në Japoni përpara se të dërgohej në 41 pjesë në Seatle Amerikë.

Ajo filloi të punojë në vitin 2013, por pavarësisht nga madhësia e saj, asaj iu deshën katër vite për të përfunduar një tunel prej 2830 meter.
Një nga arsyet se pse punonte me ritëm aq të ngadaltë ishte që të mos shkaktonte shumë trondije në nëntokë pasi sipër kishte ndërtesa dhe mund ti demtonte nga tronditjet e gërryerjes.
Tuneli 99 ka një kapacitet levizje prej njëqind e dhjetë mijë automjete në ditë dhe secila prej tyre i detyrohet Berthës

Bertha u çmontua dhe u shkri pasi përfundoi tunelin 99, pjesët e saj u ripërdorën për makina të tjera.

BIG WIND

Kjo mankineri e jashtëzakonshme spërkatëse përdoret për të luftuar zjarret që përndryshe do të ishte e pamundur të shuheshin, duke përfshirë zjarret e shkaktuara nga derdhjet kimike jashtëzakonisht agresive. Pa këtë makineri është e thuajse e pamundur që ato të fiken pë arsye se ato janë shumë të shpejta dhe temperatura e tyre është shumë e lartë.

Kjo makineri nuk është krijuar në të vërtetë për të luftuar zjarret, po ishte ndërtuar për të pastruar tanket që ishin kontaminuar nga sulmet me armë kimike në bashkimin Sovjetik, komponentët gjurmë të të cilëve mund të mbeten të rrezikshëm për vite me rradhë.

Kjo makineri ka një stabilitet të madh dhe në krye të dy turbinave reaktivë të vendosur fillimisht në avionin luftarak klasik Mig-21, këta motorë masivë mund të rrotullohen me shpejtësi dhe kanë një saktësi mbresëlënëse. Kjo makineri ka aftësine të lëshojë 830 litër ujë në sekond.

Big Wind gjithashtu nxjerr një sasi të madhe ajri kur funksionon që shërben për të pastruar tymin dhe flakët.

Katerpilar 797 është modeli i madh i pare i prodhuar që nga viti 1998. Modeli i tyre F i vitit 2009 ishte arritja e tyre më e madhe. Me një gjatësi 49 meter dhe gjerësi 14 meter është modeli më i madh i këtij lloji.

Ky lloj mjeti është kryesisht i dobishëm në miniera si dhe në hapjen e shtigjeve për ndërtimin e autostradave dhe digave. Ky lloj mjeti ka një kapacitet ngarkese prej 400 tonësh, dhe shpejtësia që arrin shkon deri në 68 kilometer në orë.

Këto gjigand ndërtohen në një nga gjashtë fabrikat e ndryshme në Amerikën e Veriut. Pjesë të mëdha transportohen më pas te klienti, të cilat mund të kërkojnë 12 ose 13 rimorkio për tu transportuar.

Kobelko sk3500 od

Kjo makine është projektuar per te shembur ndërtesa shumë të medha, dhe kryen një punë mjaft të madhe për një kohë relativisht të shkurter.

Kobelko SK 3500d hyri në Librin e Rekordeve Botërore Guinness në vitin 2005 si makina me lartësinë më të lartë të punës aq i gjatë sa të mund të kape Kullën e Anuar të Pizës dhe ndoshta më në fund mund ta drejtojë. Lartësia që mund të punoje shkon deri në 90 meter, duke e bërë të lehtë punën për prishjen e objketeve të larta. Ky lloj skavatori është më i madhi në llojin e tij në botë.

Rrota Falkirk
Rrota Falkirk është një ashensor varkash rrotulluese në Tamfourhill, Falkirk, në Skocinë qendrore, që lidh Kanalin Forth dhe Klyde me Kanalin Union. U hap në 2002 si pjesë e projektit Millennium Link. Rrota i ngre varkat me 24 metra , por Kanali Union është 11 metra më i lartë se ujësjellësi që takohet me timonin. Varkat duhet gjithashtu të kalojnë nëpër një palë bravë midis majës së timonit dhe Kanalit të Unionit. Rrota Falkirk është i vetmi ashensor varkash rrotulluese i këtij lloji në botë, dhe një nga dy ashensorët e varkave që punojnë në Mbretërinë e Bashkuar, tjetri është Ashensori Anderton Boat.

Ky projekt ka pasur kosto prej 84 milion paund, në qendër të të cilit ishte rrota Striking Falker, ashensori më i madh i varkës rrotulluese në botë.

Mënyra se si funksionon është që një varkë hyn në njërin skaj të ashensorit, ndërsa skaji tjetër është i mbushur me ujë.

Rrota atëherë duhet të sigurojë forcë të mjaftueshme për të filluar rrotullimin e ashensorit si një shtytje e madhe dhe inercia bën pjesën tjetër duke kaluar varkën në kanalin tjetër.

Ky dizajn unik përdor një sasi të vogël energjie, kjo është për shkak se shumica e Ashensorëve të varkave përdorin motorë që mbajnë varka të rënda gjatë gjithë udhëtimit të tyre.

KASE stx 405 të linjës STX shaiger, këta traktorë përdoren kryesisht në fermat amerikane për lërim e fushave të mëdha nga fermeret.

KASE IH prodhon një gamë të gjerë traktorë STX nga seria 405 në 682, këta numra i referohen kuajfuqive të automjetit, dhe duke marrë parasysh se sa të mëdhej janë.
Gjerësia e gomave të tyre shkon mbi 2 meter, si dhe pesha e tyre i shkon rreth 335 kilogram.

Në fakt ato janë edhe më mbresëlënëse kur mendon se modelet më të mëdha mund të pajisen me shina dhe jo me rrota, këto ndihmojnë në stabilitet, por gjithashtu i kthejnë këto makina në tanke të mirfillta.

Case IH vuri në provë traktorët e tyre të fuqishëm në 2005 kur stx-500 vendosi një rekord botëror duke lëruar 321 hektarë në vetëm 24 orë, që ishte 70 hektarë më shumë se rekordi botëror i mëparshëm. Pesha e ketyre traktoreve gjigand shkon deri në 29 mijë kilogram.

Timberjack Walking Harvester

Prersja e druve Timberxhak këmbët e Walker janë në gjendje të skanojnë tokën
me sensore të jashtëzakonshem që poshtë tyre dhe të rregullojnë portën presionin e hapat e makinës në përputhje me rrethanat, gjatësia e çdo hapi mund të jetë midis 12 dhe 35 inç.

Megjithëse Walker peshon 13 mijë kilogram, që është më shumë se një autobus standard shkolle. Ai ka gjashtë këmbë që e shpërndajnë atë peshë në mënyrë të barabartë.

Peshmbajtesja Kombolift

transportuesi stradell dhe qëllimi i tij kryesor është transportimi i kontejnerëve të rëndë në porte dhe anijeve. Makineria përmban tre rrota në një shasi që me të vërtetë e bën të duket sikur ka këmbë.

Kapja të fuqishme në pjesën e sipërme të shasisë janë në gjendje të kapin kontejnerë. Transportuesi sc3 straddle është mjaftueshëm i fuqishëm për të ngritur një peshë totale prej 35 tonësh.

Transportuesi ka një peshë prej vetëm 17 ton, trarët të sc3 janë të rregullueshëm dhe mund të shtrihen në më shumë se dyfishin e madhësisë së tyre.
Transportuesi relativisht i lehtë me këmbë është më efikas në karburant sesa vinçat më të rëndë.

Overaasen tv 2200 është borëpastruesi vetëlëvizës më i fuqishëm në botë, specialiteti i tij është heqja e borës nga pistat e aeroportit.
Mbush borën e cila më pas futet në një shtytës, kjo është e ngjashme me një ventilator të fuqishëm në gjendje për të ngrënë borën më shumë se 110 meter largësi.

Ka një forcë prej 2200 kuajfuqi dhe është në gjendje të pastrojë deri në 12 000 ton borë në orë./faktedhekuriozitete.com