A e ndjejne kafshët termetin? – Cila kafshe e ndjen më shumë?

Tërmeti shkatërrues në Turqi ka tronditur dhe sensibilizuar të gjithë botën. Si pasojë, shumë momente vërtetë emocionuese janë bërë virale në rrjet. Këtu nuk bëjnë përjashtim as ato me kafshët dhe reagimet e tyre.

Tërmetet janë një fenomen që kanë ndodhur dhe ndodhin që në fillimin e formimit të planetit tone. Po të lexosh historinë e kafshëve që e kanë parandier tërmetin daton që qytetërimin e lashtë grekë në vitin 1373, kur një tërmet shumë i fuqishëm shembi të gjithë qytetin. Edhe ajo që është vënë re është se të gjitha kafshët, duke përfshirë edhe krimbat, janë larguar ditë përpara se të binte tërmeti shkatërrimtar. Kështu që tregojnë që kafshët e ndjejnë.

Në momentin që bie tërmeti, janë dy lloj valësh, vala P që është e pandjeshme për njëriun që është horizontale, dhe vala S, ajo që është si dallgë, ajo që ne ndjejmë dhe që bën dëmet. Kafshët e ndjejnë që në fillim këtë lloj vale. Kjo është arsyeja që ata e ndjejnë. Një faktor tjetër janë shqisat, si nuhatja, kjo pasi toka fillon të jonizohet. Kjo bën që të lëshojë valë sizmike, dhe një kafshe si qeni që ka 220 milionë ndijorë në hundë.

Ka një diferencë shumë të madhe me njëriun, thonë studimet.

Planeti ynë nuk është kurrë në qetësi pasi tërmete bien gjatë gjithë kohës në vende të ndyshme të tokes. Pjesa më e madhe e tyre janë valë të vogla që nuk mund të ndjehen apo përceptohen nga njeriu, por tek kafshët është gjë tjeter pasi ato kanë aftësi që ti ndjejnë edhe goditjet e vogla.

Edhe ne herë pas here ne e shikojmë që ka një lloj ankthi te kafshët, por fakti i vetëm që pse kafshët nuk përdoren për tërmetet është sepse sjellja e tyre mund të ndodhi për një sër arsyesh dhe nuk mund ta ndash dot se për se i ndodh ajo gjëndje e tille.

Nga të gjitha kafshët, edhe elefantët janë ata që e ndjejnë dhe e parandjejnë shumë herë më tepër. Në Japoni kur kishte rënë tërmeti që solli gjithë ato pasoja shkatërruese, kafshët e para që kanë lëvizur përpara se të binte tërmeti kanë qenë elefantët në kopshtin zoologjik të Japonisë./faktedhekuriozitete.com

Këtu janë 10 kafshë që mund të parashikojnë tërmetet.

  • Qentë,
  • Lopët,
  • Milingonat e kuqe të drurit,
  • Gjarpërinjtë,
  • Bretkosat,
  • Kuajt,
  • Zogjtë,
  • macet,
  • Delet,
  • Elefantët.