Bima që ju bën të lini duhanin.

Kjo bimë do t’ju ndihmojë ta lini duhanin menjëherë.

Stevia është një ëmbëlsues natyral dhe zëvendësues i sheqerit që rrjedh nga gjethet e specieve bimore Stevia rebaudiana, vendase në Paraguaj dhe Brazil.

Komponimet aktive janë glikozidet steviol kryesisht steviozid dhe rebaudiozid, të cilat kanë rreth 50 deri në 300 herë ëmbëlsinë e sheqerit,janë të rezistente ndaj nxehtësisë, të qëndrueshme ndaj peashit dhe jo të fermentueshme.

Trupi i njeriut nuk metabolizon glikozidet në stevia, kështu që përmban zero kalori si një ëmbëlsues joushqyes. Shija e Stevias ka një fillim më të ngadaltë dhe kohëzgjatje më të gjatë se ajo e sheqerit, dhe në përqendrime të larta disa nga ekstraktet e saj mund të kenë një amëz të përshkruar si e hidhur. Stevia përdoret në ushqime dhe pije me pak kalori dhe sheqer si një alternativë për variantet me sheqer.

LEXO GJITHASHTU:

Keto jane ushqimet me te shtrenjta ne bote

Si te heqim yndyren tek flokët

Stevia rebaudiana , bima qe ju ndihmon te lini duhanin
Stevia rebaudiana

Statusi ligjor i stevias si një shtesë ushqimore ose shtesë diete ndryshon nga vendi në vend. Në Shtetet e Bashkuara, ekstraktet e glikozidit të stevias me pastërti të lartë janë njohur përgjithësisht si të sigurta që nga viti 2008 dhe lejohen në produktet ushqimore, por gjethet e stevias dhe ekstraktet e papërpunuara nuk kanë miratim ngaAdministrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për përdorimi në ushqim. Bashkimi Evropian miratoi aditivët Stevia rebaudiana në vitin 2011, ndërsa në Japoni, stevia është përdorur gjerësisht si ëmbëlsues për dekada.

Bima Stevia rebaudiana është përdorur për më shumë se 1500 vjet nga popujt Guaraní të Amerikës së Jugut.
Gjethet janë përdorur tradicionalisht për qindra vjet si në Paraguaj ashtu edhe në Brazil për të ëmbëlsuar çajrat dhe ilaçet lokale, dhe si një “trajtim i ëmbël”.

Por si ju ndihmon që të lini duhanin?

Aplikoni disa pika direkt në gjuhën tuaj sa herë që ndjeni dëshirën për të pirë duhan. Ky ritual i thjeshtë “vret” menjëherë dhe në mënyrë dramatike dëshirën për cigare. Stevia më së shpeshti rritet si bimë njëvjeçare sepse është rezistente ndaj temperaturave të ulëta dhe ngricave.

Ajo ka gjethe të bukura, jeshile, pak të rrumbullakosura rreth 5 cm të gjata, të cilat në fakt janë arsyeja kryesore e kultivimit të saj dhe në të cilat fshihet potenciali më i madh i kësaj bime. Ato përmbajnë tetë lloje glikozidesh, ndër të cilat më të rëndësishmet janë steviozidet dhe rebaudiozidet.
Përveç glikozideve, kjo bimë përmban edhe shumë lëndë të tjera të rëndësishme ushqyese, si vitamina; A, B dhe C, minerale kaliumi, kalcium, magnez, hekur, zink dhe krom, si dhe polifenole, tanine dhe vajra esencialë.