Lufta me e shkurter ne histori vetem 38 minuta

Lufta Anglo-Zanzibar, (27 gusht të vitit 1896), është konflikti më i shkurtër i ndodhur ndonjëherë. Kjo luftë u zhvillua midis Perandorisë Britanike dhe sulltanatit të ishullit të Afrikës Lindore të Zanzibarit.

Pas vdekjes së sulltanit të mëparshëm, Princi i Zanzibarit Khālid ibn Barghash refuzoi të pranonte pasardhësin e preferuar të Perandorisë Britanike dhe në vend të kësaj pushtoi pallatin e sulltanit, gjë që bëri që kryqëzorët perandorak të qëllonin mbi pozicionin e tij. Lufta zgjati jo më shumë se 40 minuta, duke e bërë atë luftën më të shkurtër në histori.

Harta e Zanzibar

Konteksti


Në fund të shekullit të 19-të, Britania zgjeroi ndikimin e saj mbi Afrikën Lindore në përgjithësi dhe Zanzibar në veçanti. Ndërsa Sayyid Sa’īd ibn Sultān kishte zgjeruar zotërimet rajonale të Zanzibarit dhe rëndësinë tregtare globale në gjysmën e parë të shekullit, pasuesi i tij Barghash u detyrua të përkulej para fuqive evropiane dhe ta ndante tokën e tij midis britanikëve dhe gjermanëve; sulltanët e mëvonshëm ndoqën shembullin e tij.

Deri në vitin 1890, Britania e kishte bindur sulltanatin që t’i dorëzonte territoret e saj kontinentale Gjermanisë, duke lejuar që vetë ishulli të bëhej një protektorat i Perandorisë Britanike. Britania pranoi të ruante sulltanatin si institucion, por theksoi se fuqia e sulltanit ishte nominale.

Pasi u bë mbrojtësja e Zanzibarit, Britania vendosi dy synime kryesore të politikës se këtij vëndi: heqjen e skllavërisë dhe rivendosjen e ekonomisë së fortë tregtare të ishullit. Politika ekonomike e Konsullit të Përgjithshëm Gerald Portal zemëroi tregtarët Zanzibarit, por ajo që i zemëroi më shumë ishte politika mbi skllavërinë, e cila ishte bërë pjesë e mënyrës së tyre të jetesës, ndërsa plantacionet e erëzave u rritën në vlerë gjatë shekullit të 19-të.
Sejid Ali ibn Sa’id zbatoj direktivat e Britanisë deri në vdekjen e tij në vitin 1893 dhe, kur erdhi koha për të zgjedhur pasardhësin e tij, Britania shprehu pritshmërinë e saj që sulltani i ardhshëm të ishte më i nënshtruar ndaj autoritetit perandorak.

Nga disa pretendentë për fronin, britanikët mbështetën Ḥamad ibn Thuwayn. Megjithatë, një Princ sfidues Khalid ibn Barghash pushtoi pallatin si përgjigje; ai e bazoi pretendimin e tij në të qenit djali i vetëm i të ndjerit Barghash dhe në injorimin pas vdekjes së Barghash, pavarësisht nga fakti se ligjet e trashëgimisë Zanzibare nuk e bënë titullin e sulltanit të trashëguar. Autoritetet britanike ishin në gjendje ta bindnin Khalidin të largohej, duke e bërë Hamadin sulltanin e pakontestueshëm.

Edhe pse Sejid Hamadi fillimisht ishte i pajtuar, në vitin 1896 ai ishte indinjuar me mbrojtësin e Zanzibarit, duke arritur deri aty sa të krijonte një forcë ushtarake prej 1000 vetësh besnike vetëm ndaj sulltanit. Hamadi vdiq më 25 gusht të atij viti, duke ndezur një luftë tjetër pasardhëse. Diplomati i lartë Arthur Hardinge synonte që Ḥamud ibn Moḥamed të merrte fronin, duke menduar se ai do të ishte një sulltan i lakueshëm që nuk do të kundërshtonte heqjen e skllavërisë. Kjo iu përcoll Basil Cave, zëvendësit të Hardinge. Megjithatë pas vdekjes së Barghashit dhe Aliut, Khalid nuk do të shpërfillej për herë të tretë. Ai e shpalli veten sulltan të Zanzibarit dhe pushtoi pallatin dhe haremin e tij.

LEXO GJITHASHTU:

Kullat me te medha qe po ndertohen

Vendi me diktaturen më e çuditshme në botë

Fakte të çuditshme për trupin e njeriut

Beteja


Ndryshe nga përpjekja e tij e parë për të marrë fronin, këtë herë Khalid e rrethoi pallatin me afro 3000 ushtarë dhe mbështetës personalë të sulltanit.

Ata mbështeteshin nga një bateri e vogël artilerie dhe jahti mbretëror i armatosur Glasgow, i cili priste në portin aty pranë.

Si kundërpërgjigje, Shpella e Basilit mblodhi një forcë prej 400 besnikësh nga Zanzibari dhe një kontigjent marinsash britanikë; disa burime vlerësojnë se ishin afro 900 luftëtarë.

Pesë anije të fuqishme të Marinës Mbretërore ishin gjithashtu në port. Khalid refuzoi, te dorëzonte pushtetin duke besuar se britanikët nuk do ti bënin realitet kërcënimin e tyre.

Në përputhje me fjalën e tij, në orën 9:00 Rawson urdhëroi HMS Racoon, Thrush dhe Sparrow u urdhëruan të hapnin zjarr mbi pallatin, i cili u përfshi shpejt nga flakët.

Edhe pse Glasgow qëlloi në St. George në shenjë hakmarrjeje, Rawson dërgoi me dorë jahtin.

Pesëqind viktima u shkaktuan mbi ushtarët e Khalid në kohën kur britanikët pushuan zjarrin 40 minuta më vonë; vetëm një marinar britanik u plagos rëndë.

Këmbësoria Zanzibari-Britanike mbajti rrugën kryesore në periferi të qytetit derisa Khalid u dorëzua. Në konfuzion, ai kërkoi strehim në konsullatën gjermane.

Gjermanët e lejuan Khalid qe të jetonte në mërgim në Afrike në Dar es Salaam, ku jetoj derisa u arrestua nga britanikët gjatë Luftës së Parë Botërore.

Khalid vdiq në Mombasa në vitin 1927.

Me Zanzibarin që kishte vuajtur rëndë nga duart e një pjese të thjeshtë të fuqisë ushtarake të Perandorisë Britanike, nuk ndodhi asnjë revolucion i mëtejshëm derisa Britania e liroi atë nga statusi i protektoratit në vitin 1963.