Kullat me te medha qe po ndertohen

Me zhvillimin e arkitektures dhe teknologjise shtete te ndyshme te botes kane hyre ne gare me njera – tjetren se per ndertesen me te larte ne bote.

Ne fillim ishin vendet perendimore ato qe e nisen kete gare qe para shume vitesh. Nje nga ndertesat me te larta ne bote per shume kohe ishte kulla Eiffel ne France me nje lartesi prej 300 meter.
Me vone vendin e pare do ja merrnin kullat binjake ne New York. Ato kishin nje lartesi prej 417 meter.

Kjo gare nuk do te perfundonte ketu pasi shume ndertesa te tjera do te ndertoheshin, deri tek ajo qe eshte me e larta sot qe flasim. Burj Khalifa
me nje lartesi prej 828 meter.

Ne fakt nje ndertese tjeter po ndertohet qe do te kaloje lartesine e 1 kilometer, dhe do te lere ne vend te 2-te Burj Khalifa-n.

10 Ndertesa Chushang

Me 111 kate dhe me lartesi 475 meter e vendosur ne Wuhan- Kine, pritet te perfundoje ne vitin 2025 dhe do te sherbeje per zyra.
Punimet per kete ndertese kane filluar ne vitin 2021.

9 Wuhan Greenland Center

Me nje lartesi prej 475. 6 meter dhe me 97 kate.
kjo ndertese ndodhet ne Wuhan – Kine. Punimet kane nisur ne vitin 2012 dhe pritet te perfundojne ne vitin 2023. Kjo ndertese pritet te sherbeje si Hotel, Aparamente dhe zyra.

8- Tianfu Center


Me nje lartesi prej 489 meter dhe me 95 kate, kjo ndertese filloi punimet ne 2022 dhe do te perfundoje ne vitin 2026. E gjendur ne qytetin Chengdu ne Kine, kjo ndertese do te sherbeje si zyra dhe ekspozite.

7 – China International Silk Road Center

Me nje lartesi prej 498 meter dhe me 101 kate. Kjo kulle po ndertohet ne qytetin Xi’an ne Kine. Punimet kane filluar ne vitin 2019 dhe pritet te perfundojne ne vitin 2025.
Kjo ndertese do te sherbeje si hotel dhe zyra.

6 – Fuyuan Zhongshan

Me nje lartesi prej 498 meter dhe me 108 kate, po ndertohet ne qytetin e Zhongshan ne Kine. Punimet kane filluar ne vitin 2021 dhe pritet te perfundojne ne vitin 2029. Kjo ndertese do te sherbejse si hotel dhe zyra.

5 – HeXi Yuzui Tower A


Me nje lartesi per 498.8 meter dhe me 85 kate, filloj punimet ne vitin 2021 dhe pritet ti perfudoje ne vitin 2025. E gjendur ne Kine, kjo kulle do te kete funkison per zyra.

4 – Suzhou Zhongnan Center


Me nje lartesi prej 499.2 meter dhe me 103 kate, filloj punimet ne vitn 2020 dhe pritet ti perfundoje ne vitin 2025. Kjo ndertese do te sherbeje si rezidence, hotel dhe zyra.

3 – Greenland Jinmao International Financial Center

Me nje lartesi per 499.8 meter dhe me 102 kate, kjo kulle po ndertohet ne qytetin Nanjing te Kines dhe do te sherbeje si hotel dhe zyra. Punimet kane filluar ne vitin 2019 do te perfundojne ne vitin 2025.

2- Merdeka 118

E gjendur ne qytetin e Kuala Lumpur ne Malajzi , kjo ndertese do te kete nje lartesi prej 678.9 meter dhe 118 kate. Punimet filluan ne vitin 2014 dhe pritet te perfundojne brenda vitit 2022. Kjo ndertese do te sherbeje si hotel, apartamente dhe zyra.

1 – Jeddah Tower

Me nje lartesi mbi 1000 meter pra 1 kilometer, dhe me 167 kate kjo do te jete dhe kulla me e larte ne bote. E gjendur ne qytetin Jeddah te Arabise Saudite.
Kjo ndertese do te sherbeje si rezidence dhe apartamente. Punimet kane filluar ne vitin 2013 por nuk ka nje date te sakte se kur mund te perfundojne.