Si do udhetojme ne vitin 2100

Në ditet e sotme, bota mbështetet në forma të ndryshme transporti më shumë se kurrë më parë për të lëvizur në baza ditore. Qoftë per shkuar në supermarket për blerje javore, për të udhëtuar per në punë, për të vizituar miqtë dhe familjen, apo për të shkuar jashtë shtetit.

Bota sot ka akses në shume mjete transporti si autobusë, trena, aeroplanë, biçikleta, tramvaje dhe shumë mënyra të tjera, duke e bërë më të lehtë udhetimin në distanca të shkurtra dhe të gjata në të gjithë globin.

Gjatë 200 viteve të fundit, transporti ka pesuar ndryshime rrenjesore, duke ndikuar shume ne menyren e jeteses se njerezve. Ky transformim kaq i madh ka bere te mudur qe njerezit te udhetojne shume me lehte, si dhe ka ndikuar drejtperdrejt ne zhvillimin e ekonomise globale.

Në vitin 1804 u ndërtua hekurudha e parë me avull. Në vitet 1885-1886 u krijua automobili i pare ne histori nga Karl Benz në Gjermani.

Në vitin 1903 u krijua avioni i parë ne histori, si dhe në vitin 1942 raketa e parë arriti në hapësirë. Industria e transportit ka pesuar nje ndryshim te jashtezakonshem gjatë 200 viteve të fundit.

Po si do te udhetojme në vitin 2100?

Ne jetojmë në një epokë dixhitale ku teknologjia është ndërthurur dhe ngulitur në shoqërinë tonë. Ky revolucion teknologjik ka ndikuar në të gjitha industritë, duke përfshirë transportin, me botën që tani është dëshmitare e makinave vetë-drejtuese, dronëve që mund të dërgojnë mallra në shtepine tuaj dhe miliarderëve që shpresojnë të transportojnë njerëz në Mars në dy dekadat e ardhshme.

Makinat autonome

Ne vitin 2020 Tesla kompania amerikane qe ka bere nje revolucion te madh ne makinat elektrike, prezantoi modelin e pare te makines autonome, e cila ka aftesine qe te ece vete, nderkohe qe drejtuesi mund te merret me gjera te tjera. Ky eshte nje progres i jashtezakonshem, por qe do ende shume pune qe te behet 100% i besueshem dhe funksional.

Teknologjia e makinave autonome po zhvillohet gjithashtu nga BMW dhe Mercedes, megjithatë ky zhvillim është ende shumë në fazat e testimit. Thënë kjo, këto teste janë vendosur të zbatohen deri në vitin 2025, i cili parashikohet të jetë viti që ky zhvillim të shfaqet më tej dhe të zbatohet me konceptin e taksive pa shofer.

Lexo Gjitashtu:

Vendi me diktaturen më e çuditshme në botë

Fakte të çuditshme për trupin e njeriut

10 vendet më të rrezikshme në botë per tu vizituar

Udhëtoni nëpër qiej

Deri në vitin 2050, popullsia e tokes pritet të arrijë në 9.8 miliardë banore.

Kjo rritje e madhe e popullsisë në të gjithë botën do të çojë në një rritje të madhe të numrit të përdoruesve të rrugëve dhe menyrave te tjera te transportit. Numri i automjeteve ne perdorim po rritet me shpejtesi te madhe sidomos ne vendet ne zhvillim.

Ndërsa numri i njerëzve që udhëtojnë do të rritet, kapaciteti i rrugëve të disponueshme aktualisht nuk ka gjasa të mbajë ritmin për shkak të rrugëve dhe sistemeve nëntokësore që janë të kufizuara në kapacitetin e tyre. Si i tillë, njerëzit do të duhet të kërkojnë rrugë alternative të transportit.

Për këto arsye, ekipi irlandez i konkurrencës i SpaceX Hyperloop ka parashikuar që njerëzve do të u duhet qe e ngasin ne ajer, ku mund të gjendet shumë më shumë hapësirë ​​sesa në rrugë ose nëntokë. Kjo do të lejojë që njerezit të udhëtojnë me shpejtësi më të larta, duke shkurtuar kohën e udhëtimit, si dhe duke shmangur tafikun e perditshem qe behet ne autostrada.

Fluturoni në stil

Kur fluturojmë në avion, shumë prej nesh shikojnë përmes dritares për të parë pamjet e bukura më poshtë në toke ndersa po fluturojme nëpër qiell. Fatkeqësisht, për momentin pamja është e kufizuar në shumicën e avionëve me dritaret me përmasa të vogla. Deri në vitin 2030 kjo do te ndryshoje, pasi këto dritare do të zëvendësohen krejtësisht nga trupi i avionit që do të bëhet një ekran i madh. Kjo jo vetëm që do t’u japë pasagjerëve një pamje mbresëlënëse, por gjithashtu do ta bëjë avionin më të lehtë dhe më të shpejtë, si dhe do te ule konsumin e karburantit te avioneve.

Udhëtoni në hapësirë ​​përmes Hyperloop

Udhëtimi në hapësirë ​​është një ëndërr që pothuajse të gjithë e kemi, ndërsa shikojmë drejt qiellit dhe pyesim veten se si mund të jetë transportimi jashtë Tokës dhe përjetimi i hapësirës së jashtme. Ndërsa në të kaluarën hapësira ka qenë gjithmonë e rezervuar për astronautët më të avancuar, kjo do të ndryshojë në të ardhmen me rritjen e udhëtimeve komerciale në hapësirë, të cilat janë bërë gjithnjë e më aktuale. Kjo pasi kompanite e miliardereve si Elon Musk, Jeff Bezos dhe Richard Branson, po punojnë për t’i çuar njerëzit në hapësirë ​​gjatë dy dekadave të ardhshme.

Por deri në vitin 2100, pritet që udhëtimi në hapësirë ​​do të bëhet përmes Hyperloop, i cili do të transportojë pasagjerë në kolonitë e tjera jashtë Tokës.

Një e ardhme e gjelbër

Qeveritë aktualisht po i nënshtrohen ndryshimeve të mëdha të politikave për të siguruar që makinat të jenë pa emetim gjatë dy dekadave të ardhshme, duke ndaluar makinat me gaz dhe naftë për shkak të ndotjes së ajrit që ato shkaktojnë. Deri në vitin 2030 parashikohet që i gjithë transporti tokësor, duke përfshirë makinat, autobusët dhe trenat, do të perbehet nga energjitë e rinovueshme.

Në të njëjtin vit aeroplanët nuk do të kenë dritare, por trupi i avionit do të jetë një ekran i madh, duke e bërë avionin më të lehtë si rezultat që do të thotë se digjet më pak karburant.

A jeni gati për shekullin e ardhshëm të transportit?