Kuriozitete: Njerez dhe shtete

-Shkencëtarët thonë se lotët ju tregojnë arsyen e dikujt që qan. Nëse pika e parë vjen nga syri i djathtë, është lot gëzimi. Përndryshe, është për shkak të dhimbjes.

-Në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2019, energjia e rinovueshme gjeneroi më shumë energji elektrike sesa lëndët djegëse fosile për herë të parë ndonjëherë. Gjithashtu, a e dini se Norvegjia merr 0% energji elektrike nga qymyri? Dhe Gjermania ka instaluar 1 kW kapacitet të rinovueshëm për person në dekadën e fundit? –

Ndryshimi i klimës është çështja më e madhe globale e kohës sonë, por ka disa gjëra për t’u ndjerë pozitivisht!

-Monarku që ka mbretëruar me gjatë ndonjëherë ishte Louis XIV i Francës. Ai sundoi për 72 vjet e 110 ditë. Rraskapitës.

-Marie Curie ishte personi i parë që fitoi dy Çmime Nobel – një për fizikë në 1903, tjetri për kimi në 1911 për punën e saj mbi radioaktivitetin.

-Mbreti Henri VIII i Anglisë kishte shërbëtorë të quajtur “Dhëndri i stolit”, të cilët e fshinin pasi shkonte ne tualet.

– 0.5% e popullsisë meshkuj e ka prejardhjen nga Genghis Khan. (Shkencëtarët bënë një studim në 2003 duke treguar se rreth 16 milionë tipa ndajnë një kromozom Y me sunduesin e famshëm.

-Islanda, Ishujt Faroe dhe Ishulli i Manit kanë pretendime se kanë parlamentin më të vjetër në histori, të cilat të gjitha u themeluan në shekujt 9 dhe 10.

-Rusia është vendi më i pyllëzuar në botë, me 815 milionë hektarë.

-Kina është vendi më i populluar në botë, me rreth 1.4 miliardë njerëz .

-Personi më i ri që është vlerësuar me Çmimin Nobel për Paqe është Malala Yousafzai (vetëm 17 vjeç në 2014), për punën e saj si aktiviste për të drejtat e fëmijëve dhe mbrojtëse e të drejtës së vajzave për arsim.