10 fakte interesante per natyren

Vendi më i thellë në Tokë është Hendeku Mariana në Oqeanin Paqësor. Me nje thellesi prej 11,034 meter, ose 11 kilometer.

Lumi më i gjatë në botë është lumi Nil, me një gjatësi prej 6853 km. Burimet e tij ujore ndahen nga 11 shtete. Egjipti,  Burundi, Tanzania, Ruanda, the Republika demokratike e Konogs, Kenia, Uganda, Sudan, Etiopia, Burundi, dhe Sudani Jugor.  

Karavidhet nuk janë ‘biologjikisht të pavdekshme’, por prodhojnë një enzimë që riparon qelizat e tyre dhe ndihmon ADN-në e tyre të riprodhohet pafundësisht.

Liqeni më i thellë në botë i ujërave të ëmbla është liqeni Baikal, i vendosur në Siberi. Ai ka nje thellësi 1,620 m.

LEXO GJITHASHTU:

Gjegjeza per njerez me mendje te mprehte

10 Gjëegjëza te veshtira per tu zgjidhur 

Natyra shqip

Pemët e akacies në Afrikë komunikojnë me njëra-tjetren. Ata lëshojnë gazra për të paralajmëruar pemët e tjera që të prodhojnë taninën toksike, e cila i mbron ato nga kafshët e uritura.

Ujëvarat e Niagarës nuk ngrijnë kurrë.

Çdo bllok gëlqeror/graniti që përbën Piramidën e Madhe të Gizës peshon 2.5 ton. Dhe ka 2.3 milionë te tille. Po, e lexuat saktë.

Do t’ju duheshin afërsisht 18 muaj për të ecur përgjatë Murit të Madh të Kinës.