10 fakte interesante rreth tokës

Planeti Tokë. Ky mermer blu i shndritshëm që ka magjepsur njerëzimin që kur ata filluan të ecin në sipërfaqen e tij. Përveçse është shtëpia jonë dhe vendi ku lindi jeta siç e njohim ne, ai mbetet i vetmi planet që njohim ku jeta lulëzon. Dhe gjatë shekujve të fundit, ne kemi mësuar shumë për Tokën, gjë që vetëm sa ka thelluar magjepsjen tonë me të.

planeti yne ,toka
Planeti Toke

1 – Pllakat tektonike e mbajne planetin të rehatshëm:

Toka është i vetmi planet në Sistemin Diellor me pllaka tektonike. Në thelb, korja e jashtme e Tokës ndahet në rajone të njohura si pllaka tektonike. Këto notojne në majë të brendësisë së magmës së Tokës dhe mund të lëvizin kundër njëri-tjetrit. Kur dy pllaka përplasen, njëra pllake do të zbresë (të shkojë poshtë tjetrës) dhe aty ku ato shkëputen, do të lejojnë të formohet kore e freskët.

Ky proces është shumë i rëndësishëm dhe për një sërë arsyesh. Jo vetëm që çon në rishfaqjen tektonike dhe aktivitetin gjeologjik (d.m.th. tërmetet, shpërthimet vullkanike, ndërtimet malore dhe formimin e kanaleve oqeanike), por është gjithashtu e brendshme për ciklin e karbonit. Kur bimët mikroskopike në oqean vdesin, ato bien në fund të oqeanit.

Gjatë periudhave të gjata kohore, mbetjet e kësaj jete, të pasura me karbon, barten përsëri në brendësi të Tokës dhe riciklohen. Kjo tërheq karbonin nga atmosfera, gjë që siguron që ne të mos vuajmë një efekt serë , gjë që ndodhi në Venus. Pa veprimin e pllakave tektonike, nuk do të kishte asnjë mënyrë për të ricikluar këtë karbon dhe Toka do të bëhej një vend i mbinxehur dhe i pa banueshem.

2- Toka është pothuajse një sferë:

Shumë njerëz priren të mendojnë se Toka është një sferë. Në fakt, midis shekullit të 6-të dhe epokës moderne, ky mbeti konsensusi shkencor. Por falë astronomisë moderne dhe udhëtimit në hapësirë, shkencëtarët kanë arritur që të kuptojnë se Toka në të vërtetë ka formën e një sfere të rrafshuar (si . një sferoid i shtrirë).

Kjo formë është e ngjashme me një sferë, por ku polet janë te rrafshta dhe ekuatori fryhet. Në rastin e Tokës, kjo fryrje është për shkak të rrotullimit të planetit tonë. Kjo do të thotë se matja nga poli në pol është rreth 43 km më pak se diametri i Tokës në të gjithë ekuatorin. Edhe pse mali më i lartë në Tokë është mali Everest, tipari që është më i largët nga qendra e Tokës është në të vërtetë mali Chimborazo në Ekuador.

3 – Toka është kryesisht hekur, oksigjen dhe silikon:

Nëse mund ta ndani Tokën në grumbuj materialesh, do të merrnit 32,1% hekur, 30,1% oksigjen, 15,1% silic dhe 13,9% magnez. Sigurisht, pjesa më e madhe e këtij hekuri ndodhet në thelbin e Tokës. Nëse vërtet mund të zbresim dhe të shikojme bërthamën, do të ishte 88% hekur. Dhe nëse do të merrnim kampionin e kores së Tokës, do të zbulonit se 47% e saj është oksigjen.

4 – 71 % e sipërfaqes së Tokës është e mbuluar me ujë

Kur astronautët shkuan për herë të parë në hapësirë, ata e shikuan Tokën me sytë e njeriut për herë të parë. Bazuar në vëzhgimet e tyre, Toka mori pseudonimin “Planeti Blu:. Dhe nuk është çudi, duke parë se si 71 % e planetit tonë është i mbuluar me oqeane. Pjesa e mbetur prej 29 % është korja e ngurtë që ndodhet mbi nivelin e detit, prandaj quhet “korja kontinentale”.

LEXO GJITHASHTU:

10 Mrekulli që mjekët nuk mund t’i shpjegojnë

Kafshet me te shpejta ne bote (ne baze te llojit)

11 Gabimet me te medha ne Histori – Fakte Interesante

5 – Atmosfera e Tokës shtrihet në një distancë prej 10,000 km

Atmosfera e Tokës ka nje distance rreth 50 km nga sipërfaqja ose më shumë, por në fakt ajo arrin rreth 10,000 km në hapësirë. Ai përbëhet nga pesë shtresa kryesore – Troposfera, Stratosfera, Mesosfera, Termosfera dhe Ekzosfera.

Presioni dhe dendësia e ajrit zvogëlohen sa më i lartë të shkojë në atmosferë dhe sa më larg të jetë nga sipërfaqja.

Pjesa më e madhe e atmosferës së Tokës është afër vetë Tokës. Në fakt, 75% e atmosferës së Tokës gjendet brenda 11 km të parë mbi sipërfaqen e planetit. Sidoqoftë, shtresa më e jashtme (Egzosfera) është më e madhja, duke u shtrirë nga ekzobaza – e vendosur në majë të termosferës në një lartësi prej rreth 700 km mbi nivelin e detit – deri në rreth 10,000 km. Eksosfera bashkohet me zbrazëtinë e hapësirës së jashtme, ku nuk ka atmosferë.

Eksosfera përbëhet kryesisht nga densitet jashtëzakonisht të ulëta të hidrogjenit, heliumit dhe disa molekula më të rënda – duke përfshirë azotin, oksigjenin dhe dioksidin e karbonit. Atomet dhe molekulat janë aq larg njëra-tjetrës saqë ekzosfera nuk sillet më si gaz, dhe grimcat vazhdimisht ikin në hapësirë. Këto grimca me lëvizje të lirë ndjekin trajektoret balistike dhe mund të migrojnë brenda dhe jashtë magnetosferës ose me erën diellore.

6 – Bërthama e shkrirë e hekurit të Tokës krijon një fushë magnetike

Toka është si një magnet i madh, me pole në krye dhe në fund afër poleve aktuale gjeografike. Fusha magnetike që krijon shtrihet mijëra kilometra nga sipërfaqja e Tokës – duke formuar një zone të quajtur “magnetosferë”. Shkencëtarët mendojnë se kjo fushë magnetike krijohet nga bërthama e jashtme e shkrirë e Tokës, ku nxehtësia krijon lëvizje konvekcioni të materialeve përcjellëse për të gjeneruar rryma elektrike.

Pa të, grimcat nga era diellore e Diellit do të godisnin drejtpërdrejt Tokën, duke e ekspozuar sipërfaqen e planetit ndaj sasive të konsiderueshme të rrezatimit. Në vend të kësaj, magnetosfera kanalizon erën diellore rreth Tokës, duke na mbrojtur nga dëmtimi. Shkencëtarët kanë teorizuar gjithashtu se atmosfera e hollë e Marsit është zhdukur për shkak se ai ka një magnetosferë të dobët në krahasim me atë të Tokës, e cila lejoi që era diellore ta largonte ngadalë.

7 – Tokës nuk i duhen 24 orë të rrotullohet rreth boshtit të saj

Në fakt nevojiten 23 orë, 56 minuta dhe 4 sekonda që Toka të rrotullohet plotësisht rreth boshtit të saj, të cilën astronomët e quajnë Ditë Sidereale. Tani prisni një sekondë, a nuk do të thotë kjo se një ditë është 4 minuta më e shkurtër nga sa mendojmë? Ju do të mendonit se kjo kohë do të mblidhej, ditë pas dite, dhe brenda pak muajsh, dita do të ishte natë dhe nata do të ishte ditë.

Por mbani mend se Toka rrotullohet rreth Diellit. Çdo ditë, Dielli lëviz në krahasim me yjet e sfondit me rreth 1° – afërsisht sa madhësia e Hënës në qiell. Dhe kështu, nëse shtoni atë lëvizje të vogël nga Dielli që ne shohim për shkak se Toka po rrotullohet rreth tij, si dhe rrotullimin rreth boshtit të saj, ju merrni një total prej 24 orësh.

Kjo është ajo që njihet si Dita Diellore, e cila – ndryshe nga një Ditë Sidereale – është sasia e kohës që i duhet Diellit për t’u kthyer në të njëjtin vend në qiell. Njohja e ndryshimit midis të dyjave është të dish dallimin midis sa kohë duhet që yjet të shfaqen në të njëjtin vend në qiell dhe sa kohë duhet që dielli të lindë dhe të perëndojë një herë.

8 – Një vit në Tokë nuk është 365 ditë

Në fakt janë 365.2564 ditë. Janë këto .2564 ditë shtesë që krijon nevojën për një vit të brishtë një herë në katër vjet. Kjo është arsyeja pse ne vendosim një ditë shtesë në shkurt çdo katër vjet – 2004, 2008, 2012, etj. Përjashtimet nga ky rregull janë nëse viti në fjalë pjesëtohet me 100 (1900, 2100, etj.), përveç rasteve kur pjesëtohet me 400 (1600, 2000, etj.).

9 – Toka ka 1 hënë dhe 2 satelitë bashkë-orbitalë

Siç e dini ndoshta, Toka ka 1 satelit (Hëna). Dihet shumë për këtë trup, Por a e dini se ka 2 asteroidë shtesë të kyçur në një orbita bashkë-orbitale me Tokën? Ata quhen 3753 Cruithne dhe 2002 AA29, të cilat janë pjesë e një popullate më të madhe asteroidësh të njohur si Objektet Pranë Tokës (NEO).

Asteroidi i njohur si 3753 Cruithne ka një gjatësi prej 5 km dhe nganjëherë quhet “hëna e dytë e Tokës”. Ajo në fakt nuk rrotullohet rreth Tokës, por ka një orbitë të sinkronizuar me planetin tonë. Ai gjithashtu ka një orbitë që e bën të duket sikur po ndjek Tokën në orbitë, por në fakt po ndjek rrugën e vet, të veçantë rreth Diellit.

Ndërkohë, 2002 AA29 është vetëm 60 metra e gjerë dhe bën një orbitë patkua rreth Tokës që e afron atë me planetin tone çdo 95 vjet. Në rreth 600 vjet, do të duket se do të rrethojë Tokën në një orbitë pothuajse satelitore. Shkencëtarët kanë sugjeruar se mund të jetë një objektiv i mirë për një mision eksplorimi hapësinor.

10 – Toka është i vetmi planet që dihet se ka jetë

Ne kemi zbuluar prova të mëparshme të ujit dhe molekulave organike në Mars, dhe blloqet ndërtuese të jetës në Hënën e Saturnit, Titan. Ne mund të shohim aminoacide në mjegullnajat në hapësirën e thellë. Dhe shkencëtarët kanë spekuluar për ekzistencën e mundshme të jetës nën koren e akullt të hënës Europa të Jupiterit dhe hënës Titan të Saturnit.

Por nëse ka jetë në planetë të tjerë, shkencëtarët po ndërtojnë eksperimente që do të ndihmojnë në gjetjen e saj. Për shembull, NASA sapo njoftoi krijimin e Nexus for Exoplanet System Science (NExSS), i cili do të kalojë vitet e ardhshme duke kaluar përmes të dhënave të dërguara nga teleskopi hapësinor Kepler (dhe misione të tjera që ende nuk janë nisur) për shenjat e jeta në planetët jashtë-diellorë.