Kafshët më të shpejta në botë 

Kafshet me te shpejta ne bote ne baze te llojit te tyre.

Në mbretërinë e kafshëve, shpejtësia mund të nënkuptojë ndryshimin midis jetës dhe vdekjes. Grabitqarët përdorin shpejtësinë e tyre për të kapërcyer dhe mposhtur prenë e tyre, ndërsa kafshët me pak mbrojtje të tjera mbështeten në shpejtësinë për të mos u bërë darkë. Këtu janë disa nga kafshët më të shpejta në botë.

https://www.youtube.com/watch?v=jy1342Y69pg

Qita (gatopard)

I aftë për të ecur nga 0 në 96 km në orë në më pak se tre sekonda, gatopri konsiderohet kafsha më e shpejtë në tokë, megjithëse është në gjendje të mbajë shpejtësi të tille vetëm për distanca të shkurtra. Luanët janë gjithashtu mjaft të shpejtë kur gjuajnë gjahun, me një shpejtësi maksimale prej rreth 80 km në orë. Sidoqoftë, gjahu i zakonshëm i maceve të mëdha afrikane mund të jetë gjithashtu mjaft i shpejtë. Springbok-u, për shembull, mund të arrijë shpejtësinë 88 km në orë.

Qita ose gatopardi

Kafsha më e shpejtë e tokës (në distanca të gjata) Antilopa Aamerikane

Ndërsa gatopardi është vrapuesi më i shpejtë, briri i këmbës, i njohur gjithashtu si antilopa amerikane, është vrapuesi më i shpejtë në distanca të gjata në mbretërinë e kafshëve. Ai është i aftë të mbajë një shpejtësi prej afro 56 km në orë për disa kilometra dhe është edhe më i shpejtë në distanca më të shkurtra. Gjatë sprinteve për t’iu shmangur grabitqarëve, brirët mund të arrijnë shpejtësi maksimale prej rreth 88 km në orë falë jastëkëve të veçantë në thundrat e tyre dhe aftësisë për të marrë sasi të mëdha oksigjeni ndërsa vrapojnë.

Antilopa Amerikane

Peshku më i shpejtë – Marlin i zi

Një shumëllojshmëri peshqish mund të arrijnë shpejtësi mbresëlënëse kur është e nevojshme, por mbledhja e llogaritjeve të sakta dhe të verifikueshme ka qenë sfiduese. Sipas disa burimeve, marlin i zi është më i shpejti, me një shpejtësi maksimale të vlerësuar deri në 128 km ne orë. Peshku me vela është gjithashtu një pretendent kryesor, me një shpejtësi maksimale të vlerësuar të paktën 107 km në orë.

Marlini i zi

Insekti me i shpejte – Miza e kalit

Shpejtësia e insekteve mund të jetë e vështirë të matet me saktësi. Megjithatë, dihet se miza e zakonshme e kalit mund të arrijë shpejtësi të vlerësuara në145 km në orë në rrethana të caktuara, një shpejtësi e matur gjatë një eksperimenti shkencor.

Miza e Kalit

Shpendi me i shpejte – Falkoi peregrinus

Kur bëhet fjalë për shpejtësinë e mprehtë, zogjtë janë olimpistët e natyrës. Skifteri i rrëpirës konsiderohet zogu më i shpejtë dhe anëtari më i shpejtë i mbretërisë së kafshëve, me një shpejtësi fluturimi-zhytjeje prej më shumë se 297 kilometer në orë kur gjuan. Një tjetër zog super i shpejtë është shqiponja e artë, e cila zhytet me me shume se 240 km në orë.

Skifteri i rrepires