Zbulohet nje misteri te ri ne Piramidat e Egjiptit

Shkencëtarët zbulojnë zbrazëti misterioze në Piramidën e Madhe të Gizës.

Grimcat nga hapësira e jashtme kanë ndihmuar në zbulimin e një zbrazëtie misterioze thellë brenda Piramidës së Madhe të Gizës, piramidës më të madhe në Egjipt.

Studiuesit e bënë zbulimin duke përdorur pajisje të teknologjisë së lartë që zakonisht përdoren vetëm për eksperimente në fizikën e grimcave. (Ky është studimi i grimcave më të vogla se atomet.) Detektorët kërkuan grimca që rrjedhin nga hapësira e jashtme përmes gurit të trashë të strukturës antike. Ky kërkim zbuloi një hapësirë boshe të panjohur më parë ose bosh. Kjo dhomë e panjohur është struktura e parë e madhe e zbuluar brenda Piramidës së Madhe afërsisht 4500-vjeçare që nga shekulli i 19-të.

Peter Der Manuelian është një ekspert i Egjiptit të lashtë në Universitetin e Harvardit në Kembrixh, . Edhe pse ai nuk ishte i përfshirë në kete studim, ai thotë se boshllëku i sapogjetur është “një zbulim i rëndësishëm”. Se çfarë do të thotë, megjithatë, ende nuk është e qartë, shton ai.

Piramida e Madhe është e vetmja nga shtatë mrekullitë e lashta të botës që ende qëndron ne kembe dhe e mbushur plot me mister. Ajo u ndërtua si varr për faraonin Khufu. Zbrazëtia e sapogjetur mund të përbëjë një ose më shumë dhoma ose korridore në piramidë. Por studiuesit nuk mund ta thonë ende, me siguri. Pse? Detektorët e grimcave zbuluan vetëm madhësinë e përafërt të zbrazëtirës, ​​jo detaje të formës së saj. Mësimi më shumë rreth arkitekturës së piramidës mund të ofrojë njohuri të reja në një nga monumentet më të mëdhenj, më të vjetër dhe më të famshëm në botë.

Imagjinoni jeni një arkeolog dhe hyni në këtë dhomë ku askush nuk ka hyrë për më shumë se 4000 vjet”, thotë Nural Akchurin.

Ai është një fizikant në Universitetin Teknik të Teksasit në Lubbock, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. “Kjo është e e pabesueshme! thotë ai.

Grimcat nënatomike japin të dhëna
Studiuesit hetuan brendësinë e Piramidës së Madhe duke përdorur pajisje që ndiejnë muonet. Këto janë grimca më të vogla se atomet. Kjo është arsyeja pse ato quhen grimca nënatomike. Muonet janë nënprodukte të grimcave që fluturojnë në hapësirë ​​të quajtura rreze kozmike. Kur rrezet kozmike godasin atomet në atmosferën e Tokës, ato formojnë muone. Më pas, këto muone bien shi pa pushim në Tokë me gati shpejtësinë e dritës. Ata levizin lehtësisht në ajër të . Shkëmbijte, megjithatë, mund t’i thithin ose devijojë ato.

Kjo i bëri ata një mjet të dobishëm për studiuesit që donin të mësonin më shumë rreth asaj që ndodhet brenda Piramidës së Madhe. Shkencëtarët vendosën detektorë muonësh pranë bazës së strukturës dhe në zona thellë brenda saj. Pastaj ata numëruan numrin e muoneve që arritën te detektorët nga drejtime të ndryshme. Duke krahasuar rezultatet e ndryshme, ata mund të dallonin hapësira boshe brenda piramidës antike.

Për shembull, imagjinoni një detektor brenda piramidës që ka marrë pak më shumë muone nga veriu sesa nga jugu. Kjo do të sugjeronte se kishte pak më pak shkëmb në anën veriore për të kapur muonët në hyrje. Dhe kjo do të nënkuptonte një hapësirë boshe në atë drejtim.

Përdorimi i muoneve për të imazhuar një strukturë të madhe dhe të dendur si Piramida e Madhe “nuk është e lehtë”, thote Akchurin. Shkëmbi i monumentit filtron 99 për qind të muonëve që vijnë përpara se të arrijnë në detektorë. Kështu që mbledhja e të dhënave të mjaftueshme për të dalluar ndonjë hapësirë të zbrazët kerkoj shume muaj kohe per te arritur ne rezultatin perfundimtar.

Lloji i parë i detektorit ishte një film shumë i ndjeshëm. Studiuesit vendosën një pjesë të filmit në një hapësirë ​​brenda piramidës të quajtur Dhoma e Mbretëreshës. Dhe disa detektor te tjere në korridorin ngjitur me dhomën. Ndërsa muonet kaluan nëpër të, ata prodhuan një reaksion kimik që krijoi shtigje argjendi. Ato gjurmë zbuluan se nga cili drejtim kishin ardhur grimcat.

Një numër çuditërisht i madh muonësh erdhën përmes një zone mbi Galerinë e Madhe. Ky korridor i pjerrët kalon përmes qendrës së piramidës, nga veriu në jug. Zgavra e sapogjetur duket të jetë të paktën 30 metra e gjerë. Kjo është përmasat e vetë Galerisë së Madhe.

“Ishte shume emocionuese”, thotë Mehdi Tayoubi. Ai është një nga autorët e studimit dhe një bashkëthemelues i Institutit të Ruajtjes së Inovacionit të Trashëgimisë në Paris.

Ekipi i Tayoubi konfirmoi zbulimin e tij me vëzhgime nga dy lloje të tjera detektorësh muonësh. Ata gjenerojnë sinjale elektrike ndërsa muonet kalojnë nëpër to. Studiuesit i kishin vendosur ato brenda dhomës së Mbretëreshës dhe jashtë në bazën e piramidës.

Akchurin shpreson se gjetja e grupit të tij do t’i hapë rrugën imazhit muon të monumenteve të tjera antike në mbarë botën. Një punë e tillë mund të jetë veçanërisht e vlefshme në vendet arkeologjike ku gërmimet tradicionale mund të jenë të vështira, të tilla si thellë në xhungël ose në shpatet e maleve.