11 gabimet më të mëdha në histori

Këtë javë, u publikua lajmi se një burrë fshiu të gjithë kompaninë e tij me një kod të gabuar ne kompjuter.

https://youtu.be/dTIvsGUOUbA

Ofruesi i pritjes Marco Marsala, ekzekutoi komandën shkatërruese “rm -rf”, një pjesë e kodit që do të fshijë gjithçka që i thuhet, duke injoruar çdo paralajmërim që vjen gjatë fshirjes së skedarëve.

Kodi fshiu gjithçka në kompjuterin e zotit Marsala, duke përfshirë të gjitha faqet e internetit të klientëve të tij dhe të gjithë skedarët e ruajtur atje – në thelb të gjithë kompaninë e tij.

Ndërsa gabimet jane njerezore,ky është një gabim mjaft i madh – por ndoshta nuk është më i madhi i të gjitha kohërave – ky me siguri duhet t’i shkojë një prej shembujve më poshtë.

  1. Refuzimi ibotimit te librit Harry Poter te JK Rowling
    Dymbëdhjetë shtëpi botuese refuzuan dorëshkrimin e JK Rowling për Harry Potter përpara se Bloomsbury më në fund ta merrte atë duke ndjekur këshillën e vajzës tetëvjeçare të kryetarit të kompanisë, Alice.

Librat më pas u përkthyen në mbi 60 gjuhë dhe i kanë fituar Rowling-ut 1 mbi miliard dollarë.

2. Hedhja e portofolit të Bitcoin
James Howells bleu 7,500 Bitcoin në vitin 2009 kur vlera e tyre ishte pothuajse asgjë. Deri në vitin 2013, një Bitcoin vlente 613 £, duke i dhënë uellsianit një portofol me vlerë 4.5 milion £. Problemi i vetëm? Ai e kishte lënë hard diskun e tij të në një sirtar për vite me radhë dhe më pas e kishte hedhur pa u menduar asnjë minutë. Pasi e kuptoi gabimin e tij, ai bëri një udhëtim shpresëdhënës në vendin e mbledhjes se mbeturinave lokale, ku iu tha se hard disku mund të ishte në çdo vend nën rreth 5 meter kub mbeturina.

3. Mos blerja e Google për 1 milion dollarë
Themeluesit e Google, Larry Page dhe Sergey Brin iu afruan CEO të Excite, George Bell në vitin 1999, duke thënë se ata po kërkonin të shesin motorin e kërkimit për rreth 1 milion dollarë. Meqë Bell nuk ishte i interesuar për ofertën fillestare, çifti zbriti në 750,000 dollarë në një përpjekje për ta tunduar atë. Ai ende refuzoi. Sot, Google vlerësohet në rreth 365 miliardë dollarë.

4. Shitja e 610,000 aksioneve në vend të 1 aksioni

Në vitin 2005, një tregtar japonez i kushtoi kompanisë së tij nje humbje prej 190 milion £ pas një veprimi të ashtuquajtur “gishti i trashë” në të cilin ai shiti 610,000 aksione për 1 jen (0.5 p) në vend që të shiste një aksion me 610,000 jen siç ishte menduar.

Pavarësisht kërkesave të përsëritura nga Mizuho Securities për të anuluar tregtinë, Bursa e Tokios refuzoi të pajtohej dhe kompania u detyrua të blinte aksionet me një kosto shume me te shtenjte.

5. Zemerimi i Genghis Khan

Xhengis Khan, sundimtari i perandorisë mongole kishte kërkuar të hapte lidhje diplomatike dhe tregtarin me Ala ad-Din Muhamedin, Shahun e perandorisë fqinje Khwarezmid (Iraku/Irani i sotëm) në shekullin e 13-të.

Megjithatë, pasi oferta u refuzua dhe një diplomati mongol iu pre koka, Khan reagoi me tërbim, duke dërguar rreth 200,000 luftëtarë dhe duke shkatërruar plotësisht perandorinë.

6. Mos marrja ne pune nga Facebook e 2 programuesve te Whatsapp
Facebook refuzoi programuesit Brian Acton dhe Jan Koum në intervistat e punës në vitin 2009.Disa vite më vonë, Facebook pagoi 19 miliardë dollarë për te blere WhatsApp, kompania që dyshja kishte zhvilluar pasi Facebook kishte refuzuar ti merrte ne pune.

7. Porositja e trenave që ishin shumë të gjerë
Hekurudha shtetërore franceze SNCF shpenzoi 15 miliardë dollarë për një flotë të re trenash. Fatkeqësisht, ato ishin shumë të gjera për 1300 platforma stacionesh në të gjithë vendin; një problem që i kushtoj shtetit Francez shume dhe përllogaritet 50 milion € për t’u rregulluar.

“Është si të porosisni një makinë të madhe dhe të re pa kontrolluar gjerësinë e garazhit tuaj,” tha Emmanuel Grondein, nga sindikata SUD-Rail.

8. Mos Nënshkrimi i Brian Poole dhe Tremeloes

Në vitin 1962, kompania diskografike Decca po kërkonte të nënshkruante me një grup të ri. Ata kaluan në audicionin e dy grupeve të reja në studiot e tyre në Londër, duke vendosur të nënshkruajnë me Brian Poole dhe Tremeloes. Ai që refuzuan? Grupi qe refuzuan ishte nga Liverpool e njohur si The Beatles.

9. Shtimi i plumbit ne benzine
Komponimi tetraetil plumbi u fut për herë të parë në benzinë në vitin 1922 kur kimisti amerikan Thomas Midgley zbuloi se ai ndihmonte karburantin të digjej më ngadalë dhe pa probleme.

Megjithatë, plumbi dihet se është i dëmshëm për njerëzit për mijëra vjet.

Disa punëtorë që shtonin metalin në benzinë në fabrikat amerikane gjatë fillimit të viteve 1920 vdiqën dhe në një fazë vetë Midgley mori leje mjekësore me helmim nga plumbi.

Shkencëtarët gjithashtu kuptuan më vonë se benzina me plumb mund të lidhet me dëmtimin e trurit tek fëmijët e qytetit, shtimi i plumbit ne karburant tani është e ndaluar në mbarë botën.

10. Djegia e bibliotekës së Aleksandrise

Biblioteka është kthyer në një simbol të humbjes së njohurive kulturore, duke qenë një nga bibliotekat më të mëdha dhe më domethënëse të botës së lashtë para se të digjej, një akt që i atribuohet figurave të ndryshme historike si Jul Cezari, Aureliani dhe Umari.

Nuk na ktheu në epokën e gurit, por djegia e njohurive dhe letërsisë së pazëvendësueshme është tmerrësisht dritëshkurtër dhe shume e demshme per njerezimin.

11. Beteja e Karánsebes, 1788
Saktësia historike e rrëfimeve që e raportojnë është e diskutueshme, por 59 vjet pas datës së betejës, A. J. Gross-Hoffinger dha një rrëfim të ushtrisë austriake që luftonte një betejë kundër vetvetes, në të cilën humbën 10,000 njerëz.

Ushtria gjoja ngriti kampin ndërsa pararoja kërkonte turqit osmanë, në vend të kësaj gjeti tregtarë Tzigani që u shisnin alkool.

Kur këmbësoria e mbetur i gjeti ata duke pirë, por duke mos ndarë alkoolin, shpërthyen luftimet, të cilat disa ushtarakë ngatërruan me një pritë turke. /faktedhekuriozitete.com

Burimi: http://faktedhekuriozitete.com/