Njerezimi ka ekzistuar më shumë se 230,000 vjet më parë

Mbetjet më të hershme njerëzore në Afrikën Lindore datojnë më shumë se 230,000 vjet më parë

Mosha e fosileve më të vjetra në Afrikën Lindore, të njohura gjerësisht se përfaqësojnë specien tonë, Homo sapiens, ka qenë prej kohësh e pasigurt. Tani, datimi i një shpërthimi masiv vullkanik në Etiopi zbulon se ata janë shumë më të vjetër se sa mendohej më parë.

Mbetjet – të njohura si Omo I u gjetën në Etiopi në fund të viteve 1960 dhe shkencëtarët janë përpjekur t’i datojnë saktësisht që atëherë, duke përdorur gjurmët e gishtërinjve kimikë të shtresave të hirit vullkanik të gjetura sipër dhe poshtë sedimenteve në të cilat u gjetën fosilet. .

Një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh, i udhëhequr nga Universiteti i Kembrixhit, ka rivlerësuar moshën e mbetjeve Omo I – dhe Homo sapiens si specie. Përpjekjet e mëparshme për të përcaktuar datën e fosileve sugjeruan se ato ishin më pak se 200,000 vjet të vjetra, por hulumtimi i ri tregon se ato duhet të jenë më të vjetra se një shpërthim vullkanik kolosal që ndodhi 230,000 vjet më parë. Rezultatet janë raportuar në revistën Nature.

Mbetjet e Omo I u gjetën në Formacionin Omo Kibish në Etiopinë jugperëndimore, brenda luginës së Riftit të Afrikës Lindore. Rajoni është një zonë me aktivitet të lartë vullkanik dhe një burim i pasur i mbetjeve të hershme njerëzore dhe objekteve të tilla si veglat prej guri. Duke datuar shtresat e hirit vullkanik sipër dhe poshtë ku gjenden materiale arkeologjike dhe fosile, shkencëtarët identifikuan Omo I si dëshminë më të hershme të species sonë, Homo sapiens.

Duke përdorur këto metoda, mosha e pranuar përgjithësisht e fosileve Omo është nën 200,000 vjet, por ka pasur shumë pasiguri rreth kësaj date,” tha Dr. Céline Vidal nga Departamenti i Gjeografisë në Kembrixh, autori kryesor i gazetës. Fosilet u gjetën në një sekuencë, nën një shtresë të trashë hiri vullkanik që askush nuk kishte arritur ta zbulonte me teknika radiometrike, sepse hiri është shumë i imët”.

LEXO GJITHASHTU:

Çfarë ekzistonte para Big Bengut?

A eshte toka e sheshte apo e rrumbullaket. Ja e verteta.

Si eshte ruajtur ADN-ja në sedimentet arkeologjike për mijëra vjet.

Si pjesë e një projekti katërvjeçar të udhëhequr nga profesori Clive Oppenheimer, Vidal dhe kolegët e saj janë përpjekur të përcaktojnë të gjitha shpërthimet e mëdha vullkanike në Riftin Etiopian rreth kohës së shfaqjes së Homo sapiens, një periudhë e njohur si Pleistoceni i mesëm i vonë. .

Studiuesit mblodhën mostra të shkëmbinjve shtuf nga depozitat vullkanike dhe i ndane ato në madhësi milimetrike. Çdo shpërthim ka gjurmën e vet të gishtit – historinë e tij evolucionare nën sipërfaqe, e cila përcaktohet nga rruga që ndoqi magma,- tha Vidal. “Pasi të keni grimcuar shkëmbin, çlirojme mineralet brenda, dhe më pas mund t’i datojme ato dhe të identifikojme nënshkrimin kimik të llaves vullkanike që mban mineralet.

Studiuesit kryen analiza të reja gjeokimike për të lidhur gjurmët e shtresës së trashë të hirit vullkanik nga zona Kamoya Hominin (hiri KHS) me një shpërthim të vullkanit Shala, më shumë se 400 kilometra larg. Ekipi më pas datoi mostrat e shtufit nga vullkani deri në 230,000 vjet më parë. Meqenëse fosilet Omo I u gjetën më thellë se kjo shtresë e veçantë e hirit, ato duhet të jenë më shumë se 230,000 vjet të vjetra.

“Së pari zbulova se kishte një ndeshje gjeokimike, por nuk e kishim moshën e shpërthimit të Shalës”, tha Vidal. “Menjëherë ua dërgova mostrat e vullkanit Shala kolegëve tanë në Glasgow në mënyrë që ata të matin moshën e shkëmbinjve. Kur mora rezultatet dhe zbulova se Homo sapiens-i më i vjetër nga rajoni ishte më i vjetër se sa supozohej më parë, u emocionova shumë. .”

Formacioni Omo Kibish është një depozitë e gjerë sedimentare e cila mezi është aksesuar dhe hetuar në të kaluarën,” tha bashkëautori dhe bashkëdrejtuesi i hetimit në terren, Profesor Asfawossen Asrat nga Universiteti Addis Ababa në Etiopi, i cili aktualisht është në BUST në. Botsvana. “Vështrimi ynë më i afërt në stratigrafinë e Formacionit Omo Kibish, veçanërisht në shtresat e hirit, na lejoi të shtynim moshën e Homo sapiens më të vjetër në rajon në të paktën 230,000 vjet.

“Ndryshe nga fosilet e tjera të Pleistocenit të Mesëm që mendohet se i përkasin fazave të hershme të linjës së gjakut Homo sapiens, Omo I posedon karakteristika të qarta moderne njerëzore, të tilla si një qemer kranial i gjatë dhe globular dhe një mjekër,” tha bashkëautori Dr. Aurélien Mounier. nga Musée de l’Homme në Paris. “Vlerësimi i ri i datës, de fakto, e bën atë Homo sapiens më të vjetër të gjendur në Afrikë.”

Studiuesit thonë se ky studim tregon një moshë të re minimale për Homo sapiens në Afrikën Lindore, është e mundur që gjetjet e reja dhe studimet e reja mund të zgjasin moshën e specieve tona edhe më tej në kohë.

“Ne mund të dalim vetëm me njerëzimin bazuar në fosilet që kemi, kështu që është e pamundur të thuhet se kjo është mosha përfundimtare e species sonë”, tha Vidal. “Studimi i evolucionit njerëzor është gjithmonë në ndryshim: kufijtë dhe afatet kohore ndryshojnë ndërsa të kuptuarit tonë përmirësohet. Por këto fosile tregojnë se sa elastik janë njerëzit: që mbijetuam, lulëzuam dhe migruam në një zonë që ishte kaq e prirur ndaj fatkeqësive natyrore.”

“Ndoshta nuk është rastësi që paraardhësit tanë më të hershëm jetuan në një luginë kaq aktive gjeologjikisht. Ajo mblodhi reshjet në liqene, duke siguruar ujë të freskët dhe duke tërhequr kafshët dhe shërbeu si një korridor natyror migrimi që shtrihej mijëra kilometra,” tha Oppenheimer. Vullkanet siguruan materiale fantastike për të bërë vegla guri dhe herë pas here na duhej të zhvillonim aftësitë tona njohëse kur shpërthime të mëdha transformuan peizazhin.

“Qasja jonë mjekoligjore siguron një moshë të re minimale për Homo sapiens në Afrikën Lindore, por sfida mbetet ende për të siguruar një kufi, një moshë maksimale, për shfaqjen e tyre, e cila besohet gjerësisht se ka ndodhur në këtë rajon,” tha bashkë- autore Profesor Christine Lane, drejtuese e Laboratorit Tephra të Kembrixhit ku u krye pjesa më e madhe e punës.

Është e mundur që gjetjet e reja dhe studimet e reja mund të zgjasin moshën e specieve tona edhe më prapa në kohë.

Ka shumë shtresa të tjera të hirit që ne po përpiqemi t’i lidhim me shpërthimet e Riftit Etiopian dhe depozitat e hirit nga formacione të tjera sedimentare,” tha Vidal. “Me kalimin e kohës, ne shpresojmë të perkufizojmë më mirë moshën e fosileve të tjera në rajon. /faktedhekuriozitete.com

Burimi : https://www.nature.com/articles/s41586-021-04275-8