Shkencëtarët zbulojnë embrion e dinosaurit 66 milionë vjeçar

Shkencëtarët kanë zbuluar një embrion të rrallë, të ruajtur në mënyrë perfekte brenda një veze të fosilizuar dinosauri që daton të paktën 66 milionë vjet më parë.

Embrioni, i quajtur ‘Baby Yingliang’, u gjet në shkëmbinjtë e Kretakut- Ganzhou, në Kinën jugore dhe i përket një dinosauri theropod pa dhëmbë, ose oviraptorosaur.

Ekspertët thonë se është një nga embrionet më të kompletuara të dinosaurëve të gjetur ndonjëherë dhe ndihmon për të hedhur dritë mbi një lidhje kryesore midis sjelljes së zogjve modernë dhe dinosaurëve.

Profesor Steve Brusatte nga Universiteti i Edinburgut, pjesë e ekipit hulumtues, tha: “Ky embrion dinosauri brenda vezës së tij është një nga fosilet më të bukura që kam parë ndonjëherë.

Ky dinosaur i vogël prenatal duket tamam si një zog i vogël i përdredhur në vezën e tij, gjë që është edhe më shumë dëshmi se shumë tipare karakteristike të zogjve të sotëm se ata evoluan për herë të parë tek paraardhësit e tyre dinosaur.

LEXO GJITHASHTU

Krijohen Robotët qe mbledhin mbeturina nënujore

38 Kuriozitete dhe fakte shume interesante qe duhet ti dini.

Shkencëtarët nga Universiteti i Birminghamit dhe Universiteti i Kinës i Gjeoshkencave në Pekin gjetën ne kete embrion ‘Baby Yingliang’ gjera unike midis embrioneve të njohura të dinosaurëve – koka e tij shtrihet poshtë trupit, me këmbët në të dyja anët dhe shpinën e përdredhur përgjatë skajit të hapur të vezë.

Tek zogjtë modernë, kjo sjellje – e quajtur ‘tucking’ dhe e panjohur më parë tek dinosaurët – sheh embrionin të përkulë trupin e tyre dhe të sjellë kokën nën krahun e tyre pak para se të çelin në mënyrë që ata të përgatiten për të çarë vezën.

Embrionet që nuk arrijnë të arrijnë këtë pozicion kanë më shumë gjasa të vdesin sepse nuk mund të çelin siç duhet.

embrioni i dinaspurit

Pas studimit të vezës dhe embrionit, kërkuesit besojnë se një sjellje e tillë para çeljes, e konsideruar më parë unike për zogjtë, mund të ketë origjinën midis dinosaurëve theropodë jo-zogj.

Fion Waisum Ma, autor i parë i dhe studiues i doktoraturës në Universitetin e Birminghamit, tha: “Embrionet e dinosaurëve janë disa nga fosilet më të rralla dhe shumica e tyre janë të paplota me kockat e zhvendosura.

“Jemi shumë të emocionuar për zbulimin e ‘Baby Yingliang’ ajo eshte ruajtur në një gjendje të shkëlqyer dhe na ndihmon t’u përgjigjemi shumë pyetjeve në lidhje me rritjen dhe riprodhimin e dinosaurëve.

Është interesante të shohësh këtë embrion dinosauri dhe një embrion pule që pozojnë në një mënyrë të ngjashme brenda vezës, gjë që ndoshta tregon sjellje të ngjashme të çeljës se vezeve.

Embrioni, i vendosur në Muzeun e Historisë së Natyrës në Yingliang, është rreth 27 cm i gjatë nga koka te bishti dhe shtrihet brenda një veze elongatoolitid 17 cm të gjatë.

Foshnja Yingliang u identifikua si një oviraptorosaur për shkak të kafkës së saj të thellë dhe pa dhëmbë. Oviraptorosaurët janë një grup dinosaurësh teropodësh me pendë, të lidhur ngushtë me zogjtë e ditëve moderne, të njohur nga Kretaku i Azisë dhe Amerikës së Veriut.