Si eshte ruajtur ADN-ja në sedimentet arkeologjike për mijëra vjet.

ADN është akronim për Acidin Desoksiribonukleik.

ADN-ja është substanca në të cilën mbartet e koduar, për shumicën e organizmave, informacioni i trashëgimisë, informacion i cili kalohet në qelizat bija pas cdo ndarje qelizore. Në këtë mënyrë, ADN-ja është përgjegjëse për strukturën dhe karakteristikat fizike dhe biokimike për gati të gjitha qeniet e gjalla.

Sedimentet në të cilat janë ngulitur gjetjet arkeologjike janë konsideruar prej kohësh nga shumica e arkeologëve si nënprodukte të parëndësishme të gërmimeve.

Megjithatë, vitet e fundit është vene re se sedimentet mund të përmbajnë biomolekula të lashta, duke përfshirë ADN-në. “Nxjerrja e ADN-së së lashtë njerëzore dhe faunale nga sedimentet ofron mundësi të reja emocionuese për të hetuar shpërndarjen gjeografike dhe kohore të njerëzve të lashtë dhe organizmave të tjerë në vendet ku mbetjet e tyre skeletore janë të rralla ose mungojnë,” thotë Matthias Meyer, autori kryesor i studimit dhe studiues në Institutin Max Planck për Antropologjinë Evolucionare në Leipzig te Gjermanise.


Për të hetuar origjinën e ADN-së në sedimente, studiuesit e Max Planck u bashkuan me një grup ndërkombëtar gjeoarkeologësh. Arkeologë që aplikojnë teknika gjeologjike për të rindërtuar formimin e sedimentit dhe vendeve te ndyshme si dhe për të studiuar ruajtjen e ADN-së në sedimente te ndyshme në shkallë mikroskopike.

adn
adn foto shembull

Ata përdorën blloqe të patrazuara sedimenti që ishin hequr më parë nga vendet arkeologjike dhe të njomura në rrëshirë sintetike të ngjashme me plastikë (poliester). Blloqet e ngurtësuara u dërguan në laborator dhe u prenë në pjesëza te vogla mikroskopike dhe u kryen dhe analiza gjenetike.

Studiuesit nxorrën me sukses ADN-në nga një koleksion blloqesh sedimentesh të përgatitura 40 vjet më parë, nga vende si në Afrikë, Azi, Evropë dhe Amerikën e Veriut.

LEXO GJITHASHTU

Si te pastrojme mushkëritë? Ja 5 menyra.

38 Kuriozitete dhe fakte shume interesante qe duhet ti dini.

2021 ishte një vit i madh për eksplorimin e hapësirës. 2022 mund të jetë edhe më i madh

Fakti që këto blloqe janë një burim i shkëlqyer i ADN-së së lashtë duke përfshirë atë që ka origjinën nga homininët , pavarësisht disa dekadave të ruajtura në plastikë, ofron qasje në një depo të madhe të pashfrytëzuar informacioni gjenetik. Studimi hap një epokë të re të studimeve të ADN-së se lashte, që do të rishikojë mostrat e ruajtura në laboratorë, duke lejuar analizën e vendeve që kanë kohë që janë zhdukur, gjë që është veçanërisht e rëndësishme duke pasur parasysh kufizimin e udhëtimit dhe veshttiresie e levizjes ne kete periudhe pandemie ne te, gjithe boten “thotë Mike Morley nga Universiteti Flinders në Australi, i cili beri disa analizat gjeoarkeologjike.

Bollëku i mbetjeve mikro në matricën e sedimentit

Shkencëtarët përdorën blloqe sedimentesh nga Shpella Denisova, një shpelle në malet Altai në Siberinë Qendrore Jugore, ku është marrë ADN-ja e lashtë nga Neandertalët, Denisovanët dhe njerëzit modernë, dhe treguan se grimcat e vogla organike jepnin më shumë ADN sesa sedimenti i kampionuar rastësisht.

Kjo tregon qartë se shkalla e lartë e suksesit të marrjes së ADN-së së lashtë të gjitarëve nga sedimentet e Shpellës Denisova vjen nga bollëku i mbetjeve mikro në matricën e sedimentit dhe jo nga ADN-ja e lirë jashtëqelizore nga feces, lëngjet trupore ose indet qelizore të dekompozuara të absorbuara potencialisht në kokrra minerale. ” thotë Vera Aldeias, bashkëautore e studimit dhe studiuese në Universitetin e Algarve në Portugali. Ky studim është një hap i madh më afër për të kuptuar saktësisht se ku dhe në çfarë kushtesh ruhet ADN-ja e lashtë në sedimente,” thotë Morley.

Qasja e përshkruar në studim lejon marrjen e mostrave në shkallë shumë të lartë të sedimentit për analizat e ADN-së dhe tregon se ADN-ja e lashtë (aDNA) nuk shpërndahet në mënyrë uniforme në sediment; dhe se veçoritë specifike të sedimentit janë më të favorshme për ruajtjen e ADN-së së lashtë se të tjerët. “Lidhja e sedimentit të ADN-së me mikro-kontekstin arkeologjik do të thotë që ne mund të trajtojmë gjithashtu mundësinë e lëvizjes fizike të ADN-së midis depozitave sedimentare,” thotë Susan Mentzer, një studiuese në Qendrën Senckenberg për Evolucionin Njerëzor dhe Paleomjedis (Gjermani).

Diyendo Massilani, autori kryesor i studimit, ishte në gjendje të rikuperonte sasi të konsiderueshme të ADN-së së Neandertalit nga vetëm disa miligramë sedimenti. Ai mund të identifikonte gjininë e individëve që lanë ADN-në e tyre pas dhe tregoi se ata i përkisnin një popullate të lidhur me një Neandertal, gjenomi i të cilit ishte rindërtuar më parë nga një fragment kocke i zbuluar në shpellë. “ADN-ja e Neandertalit në këto mostra të vogla të sedimentit të ngulitur në plastikë ishte shumë më e përqendruar se ajo që ne zakonisht gjejmë në materiale të lirshme”, thotë ai. “Me këtë qasje do të bëhet e mundur në të ardhmen të analizohet ADN-ja e shumë individëve të ndryshëm njerëzorë të lashtë nga vetëm një kub i vogël sedimenti i ngurtësuar. Është zbavitëse të mendosh se kjo është me sa duket kështu sepse ata përdorën shpellën si tualet dhjetëra mijëra vjet më parë. faktedhekuriozitete.com

Hulumtimi u botua në Proceedings of the Akademia kombetare e shkencave.