Ne Angli ndertohet ferma më e madhe në botë e energjise me erë në det.

Zyrtarët e kompanisë daneze të energjisë Ørsted kanë njoftuar se kanë arritur te prodhojne energjinë e parë në projektin Hornsea 2 , një fermë e re me erë në brigjet e Anglisë në Detin e Veriut. Si pjesë e njoftimit të tyre, të postuar në faqen e internetit të kompanisë, zyrtarët vunë në dukje se pasi parku me erë të jetë plotësisht funksional, ai do të përfaqësojë fermën më të madhe të erës në botë.


Hornsea 2, siç nënkupton edhe emri i tij, është segmenti i dytë i një projekti me katër segmente. Hornsea 1 u bë funksionale vitin e kaluar dhe aktualisht është ferma më e madhe e erës në det të hapur – me 174 turbinat e saj, ferma ka një kapacitet prej 1.2 GW – e mjaftueshme për të fuqizuar mbi një milion shtëpi në Mbreterine e Bashkuar.

projeti i energjise me ere qe po zhvillohet

Hornsea 2

Hornsea 2 u miratua për ndërtim në vitin 2016. Ajo do të ketë 165 turbina 8-MW të prodhuara nga Siemens, të cilat do t’i japin një kapacitet prej 1.32 GW. Nënstacioni në det dhe stacionet reaktive janë instaluar dhe testuar ndërkohë që ndërtimi i turbinave vazhdon. Ferma e erës do të jetë afërsisht 90 kilometra larg brigjeve të Grims, Angli, e cila është jo shumë larg nga Leeds dhe Sheffield.

Pasi parku me erë të jetë plotësisht funksional, ai do të japë energji në një nënstacion në Killingholme. Projekti do të përfshijë lidhjen e kabllove nën 390 kilometra ujë të oqeanit dhe më pas 40 kilometra tokë përpara se të arrihet në nënstacion. Hornsea 2 gjithashtu do të thyejë një tjetër rekord – do të jetë më larg nga bregu se çdo park tjetër me erë në shkallë të gjerë.

Data e përfundimit të parkut me erë është diku vitin e ardhshëm – datat kanë qenë subjekt i ndryshimit për shkak të çështjeve që lidhen me pandeminë. Zyrtarët e Ørsted pretendojnë se sapo Hornsea 1 dhe 2 të jenë plotësisht funksionale, së bashku ata do të prodhojnë energji të mjaftueshme për të furnizuar me energji rreth 2.3 milionë shtëpi. Është interesante se vlerësimet e numrit të shtëpive që mund të furnizohen me energji nga një fermë me erë kaq e madhe ndryshojnë sipas vendit – në SHBA, për shembull, numrat janë dukshëm më të vegjël për shkak të shtëpive shumë më të mëdha me më shumë kërkesa për energji.

Planet tashmë janë duke u zhvilluar për ndërtimin e Hornsea 3 dhe 4 – pasi të katër të jenë në funksion dhe plotësisht funksional, zyrtarët me Ørsted sugjerojnë se tërësia e projektit do të shkojë shumë drejt ndihmës së qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar për të arritur objektivin e saj për zero neto deri në vitin 2050. faktedhekuriozitete.com