NASA lëshon teleskop, per te studiuar te shkuaren

Teleskopi hapësinor James Webb (Jswt), trashëgimtari i Hubble-it më të famshëm dhe më i madhi në botë, u lëshua në hapësirë ​​ditën e Krishtlindjes. 

Një raketë Ariane 5 u ngrit nga qendra hapësinore e Guajanës për të dërguar Webb në hapësirë, një instrument që duhet të revolucionarizojë vëzhgimin e Universit, rezultat i bashkëpunimit midis NASA-s, Agjencisë Hapësinore Evropiane (ESA) dhe Agjencisë Kanadeze të Hapësirës (CSA)

Teleskopi James me vlerë 10 miliardë dollarë, është teleskopi hapësinor më i madh dhe më i fuqishëm në botë dhe do të hedhë dritë mbi yjet e parë dhe do të shikojë kozmosin për gjurmë jete. 

I menduar si pasardhës i teleskopit hapësinor Hubble, ai po shkon drejt destinacionit të tij një milion milje larg – do të duhet një muaj për të mbërritur dhe më pas do të duhen pesë muaj para se të fillojë punën.

James do të udhëtojë në një trajektore të drejtpërdrejtë ikjeje drejt destinacionit të tij më shumë se 1.5 milion kilometra nga Toka, në të ashtuquajturën “pika e dytë Lagranzh” (L2) përgjatë boshtit Tokë-Diell.