Astronomët zbulojnë dhjetëra “planetë mashtrues” që enden në galaktikë pa një yll

Nuk është hera e parë që astronomët zbulojnë të ashtuquajturit “planetë mashtrues” – planetë me lëvizje të lirë që enden pa qëllim nëpër hapësirë ​​pa një yll pritës në orbitë.


planetet

Por ata mendonin se ishte një fenomen disi i rrallë, deri më tani. Sipas hulumtimit të ri të botuar në revistën Nature Astronomy, shkencëtarët kanë zbuluar kohët e fundit një numër mbresëlënës të këtyre ekzoplaneteve të pakapshme: 70 ose më shumë.

Ai shënon grupin më të madh të tillë që është parë ndonjëherë duke bredhur në Rrugën e Qumështit – dhe mund të jetë një hap vendimtar për të kuptuar origjinën e “nomadëve misterioz galaktikë”, thonë shkencëtarët.